Απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έλαβε ο Βουλευτής
Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του
Κινήματος Αλλαγής,  Πάνας Απόστολος, στην παρέμβασή του στη Βουλή, με την οποία επισήμανε τόσο τις καταστροφικές συνέπειες της μυκητολογικής ασθένειας «Βερτισσιλίωση (Verticillium dahlie)» στην ελαιοκαλλιέργεια, όσο και τις επιπτώσεις της στις εισροές των παραγωγών και στην Εθνική Οικονομία.

Στην απάντησή του προς το Βουλευτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
σημειώνει πως δύναται να συγκροτήσει Επιστημονική Επιτροπή για την εξέταση και την διερεύνηση του θέματος, με σκοπό την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας. Ταυτόχρονα, ο ΕΛ.Γ.Α. στην απάντηση του επισημαίνει πως οι ζημιές που προξενούνται στη φυτική παραγωγή από τη βερτισσιλίωση δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Οργανισμό και επομένως δε μπορούν να ενταχθούν ούτε σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Η συγκεκριμένη ασθένεια, επισημαίνει ο ΕΛ.Γ.Α., θα μπορούσε να θεωρηθεί ζημιογόνο αίτιο μόνο αν αναβαθμιστεί το γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας για την επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών και των κτηνοτρόφων.

Παράλληλα το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με το υπ. αρ. πρωτ. 87/17-1-2022
έγγραφο του κι επιβεβαιώνοντας τις τεκμηριωμένες προτάσεις του κ. Πάνα απαντά πως αρχικά η χαρτογράφηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο χωρικής αποτύπωσης της έκτασης του προβλήματος, ενώ στη συνέχεια θα αποτελέσει μια ιδιαίτερης σημασίας δράση για το μέλλον της καλλιέργειας. Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι μπορεί και είναι σε θέση να βοηθήσει στη διεξαγωγή επίσημων εργαστηριακών διαγνώσεων της ασθένειας, ώστε να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια, που έχουν οδηγήσει σε ξηράνσεις τμήματος ή ολόκληρου δένδρου ελιάς σε ελαιώνες, ενώ δεν συστήνει την επαναφύτευση δενδρυλλίων ελιάς σε μολυσμένους αγρούς, αν δεν διερευνηθούν ενδελεχώς μια σειρά πολυπαραγοντικών παραμέτρων.

Στις ίδιες προτάσεις και κατευθύνσεις καταλήγει με την απάντηση του και ο Ελληνικός
Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) “ΔΗΜΗΤΡΑ”, ο οποίος προτείνει την καταγραφή της έντασης, της σοβαρότητας και εξέλιξης της ασθένειας στα ελαιόδεντρα, σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά, με τη συνδυαστική χρήση φυτοπαθολογικών και τηλεσκοπικών μεθόδων.

Ο κ. Πάνας τόνισε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς η κοινοβουλευτική μου
παρέμβαση γίνεται η αφετηρία μιας διαδικασίας αποτύπωσης και ανάσχεσης του σημαντικότερου προβλήματος της ελαιοκαλλιέργειας στη Χώρα μας αλλά και η αφορμή για τη συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής για την τεκμηριωμένη διερεύνηση της ασθένειας της βερτισσιλίωσης. Η αποδοχή μιας δέσμης προτάσεων μας από τους αρμόδιους φορείς και οι θετικές προθέσεις και εισηγήσεις τους για την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος ενισχύουν το αίσθημα αισιοδοξίας στον πρωτογενή τομέα αλλά και τη δέσμευσή μας για την συνέχιση των απαραίτητων και απαιτούμενων ενεργειών μας για την επίλυση τόσο σοβαρών προβλημάτων.

#Απόστολος_Πάνας #ΚΙΝΑΛ #Χαλκιδική