Απώλειες και από τις δύο πλευρές θα εμφανίσει η τουριστική αγορά της Χαλκιδικής αν δεν αποκλιμακωθεί γρήγορα η πολεμική σύρραξη Ρωσίας Ουκρανίας μετά την εισβολή της πρώτης στα Ουκρανικά εδάφη. Οι παράπλευρες επιπτώσεις από την κατάσταση που διαμορφώθηκε χτύπησαν συναγερμό στα χρηματιστήρια και το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί στην τουριστική αγορά. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι καλές αγορές για τη Χαλκιδική, η δεύτερη μάλιστα με επιπλέον οδικό τουρισμό που καλύπτει κάθε φάσμα τουριστικού προϊόντος.

«Από σήμερα η κατάσταση όσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, είναι δύσκολη για την Ευρώπη και όλη την υφήλιο, προφανώς και τουριστικά! Όλα έχουν “παγώσει” και υπάρχουν ακυρώσεις (λογικό) ιδιαίτερα από χώρες που γειτνιάζουν με τη εμπόλεμη περιοχή! Ο χρόνος που θα μπούμε σε μια κανονικότητα θα δείξει και την εξέλιξη της σεζόν, το ότι είμαστε στο Φλεβάρη είναι θετικό διότι έχουμε περιθώριο ανάκαμψης έως το Μάιο», δήλωσε στο Xalkidikipolitiki ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος. (φωτο)

Θυμίζουμε ότι το 2021 τη Χαλκιδική, βάσει των στοιχείων, επισκέφτηκαν 75.000 Ρώσοι τουρίστες και 50.000 Ουκρανοί. Επίσης το 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία ξεπέρασαν στη χώρα μας τα 115 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 είχαν ξεπεράσει τα 433 εκατ. ευρώ. Οι Ουκρανοί τουρίστες μέχρι και πριν από την πανδημία διαρκώς αυξάνονταν για την Ελλάδα, καθώς το 2019 ήταν πάνω από 445 χιλιάδες, και μόνο το 2020 έπεσαν στις 19 χιλιάδες λόγω πανδημίας και περιορισμών που τέθηκαν.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ένας πόλεμος στη γειτονιά της Ευρώπης μόνο δισταγμό μπορεί να επιφέρει σε δυνητικούς ταξιδιώτες, ακόμη και σε όσους θα θέλουν φέτος να “βγουν” από τη “φυλακή” της πανδημίας που μας έχει αιχμαλωτίσει από το 2020.