Με αυξήσεις που κυμαίνονται από 90% έως 120%, έρχονται αντιμέτωποι οι δήμοι της χώρας λόγω ενεργειακής κρίσης, ενώ για τα σχολεία η αύξηση σε πετρέλαιο και αέριο αγγίζει το 75%. Η ΚΕΔΕ εκτιμά, ότι αν οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να τρέχουν όλο το 2022 με 100%, το κόστος για τους Δήμους θα είναι περί τα 300 εκ. ευρώ επιπλέον.  Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στον δήμο Αριστοτέλη ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος κάνει λόγο για διπλασιασμό τουλάχιστον του κόστους ρεύματος στον δήμο, που δεν αποκλείεται να γίνει τριπλασιασμός. «Είναι απολύτως δεδομένο ότι η αύξηση αυτή θα εκτροχιάσει πλήρως τα οικονομικά των δήμων», τόνισε ο δήμαρχος, επισημαίνονται ότι οι δήμοι ζήτησαν από την πολιτεία να δει το θέμα, καθώς ο μόνος τρόπος που έχουν οι ίδιοι για αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι μια ορθολογική αύξηση των δημοτικών τελών, που και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα  έχει αποτέλεσμα.

«Εδώ η κεντρική εξουσία, το ΥΠΕΣ και η κοινή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τα οικονομικά των δήμων θα πρέπει να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Το κράτος πρέπει να μας ενισχύσει με έκτακτους ΚΑΠ. Ήδη ζητήσαμε εκτάκτως ΚΑΠ για τις σχολικές μας επιτροπές. Αν η κυβέρνηση δεν σκύψει πάνω από αυτά τα ζητήματα, τότε οι προϋπολογισμοί μας θα εκτροχιαστούν. Στον δικό μας δήμο παραμένει έντονο το πρόβλημα, παρόλο που στον φωτισμό μας κάνουμε χρήση λαμπτήρων led με μεγάλη εξοικονόμηση», τόνισε ο κ. Βαλιάνος.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος αν προστεθεί στην όλη επιβάρυνση και το τέλος ταφής απορριμμάτων, τότε εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι αν δεν δοθεί λύση εδώ και τώρα, οι δήμοι πραγματικά θα βάλουν κλειδαριά.