Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ιερισσού ο «Κλειγένης» πρωτοπορεί καθ’οτι προσφέρει πολυδιάστατο έργο. Εκτός απο το να προάγει τον ελληνικό πολιτισμό μέσω των εκδηλώσεων του είναι και ενεργό κύτταρο προσφοράς στον τόπο.

Πρόκειται για ένα σύλλογο που μέτρα ήδη 40 χρόνια πορείας στα πολιτιστικά δρώμενα με κύριο σκοπό την διατήρηση και την εξέλιξη της πολιτισμικής κληρονομιάς στην περιοχή του, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε δράσεις που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, αλλά και την ανάπτυξη του τόπου.

Η ονομασία του συλλόγου προκύπτει από την αρχαία Άκανθο όπου τότε έδρασε ο αρχαίος ρήτορας Κλειγένης…και από ότι φαίνεται ήταν ένα όνομα συμβολικό που θα φωτογράφιζε και θα ενσωμάτωνε το παρελθόν στο παρόν…

Πέρα από τη διάδοση της παράδοσης και του πολιτισμού ο πολιτιστικός σύλλογος της Ιερισσού ο «Κλειγένης» αναπτύσσει πνεύμα αλληλοβοήθειας μεταξύ των χωριανών, ισότητας και συνεισφοράς στην κοινωνική πρόοδο των κατοίκων του χωριού: «Ο σύλλογος μας είναι ένα ενεργό κύτταρο στη περιοχή μας και δεν αναφέρομαι μόνο σε θέματα πολιτισμού, αλλά και σε κοινωνικά επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε παρών σε πολλά θέματα που προβλημάτισαν την Ιερισσό, ακόμη και σε αυτό της εξόρυξης ο «Κλειγένης» ήταν μπροστά στον αγώνα που δόθηκε», αναφέρει στο XalkidikiPolitiki η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, Φωτεινή Ναούμ.

Ο σύλλογος ο οποίος διατηρεί πολλά τμήματα όπως χορευτικά, θεατρικά αλλά και τμήματα χορωδίας συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις, πραγματοποιώντας πολύ εντυπωσιακές εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό: «Το χορευτικό και η τετραφωνική χορωδία του συλλόγου έλαβαν μέρος σε εκδήλωση για τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, χορεύοντας στη φιλοσοφική σχολή και τραγουδώντας στο Ηρώδειο. Μπορώ να πω πως έχουμε σημαντικές παρουσιάσεις στο βιογραφικό των τμημάτων μας για τις οποίες είμαστε πολύ υπερήφανοι. Ακόμη η θεατρική μας ομάδα έχει πάρει βραβείο στο πανελλήνιο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θιάσου στη Πάτρα», υπογραμμίζει η κα. Ναούμ.

«Είναι γνωστό ότι λόγω του κορονωϊού τα τελευταία δύο χρόνια έχουν «παγώσει» τα πάντα. Τα τμήματα μας είναι πολυμελή και λόγω των μέτρων δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις ώστε να συνεχίσουμε τις δράσεις μας. Το θετικό είναι ότι μέσα σε αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια ο σύλλογος κυκλοφόρησε ένα βιβλίο το «Μόσα Ντρίτσα» που σχετίζεται με μύθους, ταχταρίσματα, παιχνίδια αλλά και παραμύθια που αγκάλιασαν την παιδική ηλικία των κατοίκων της Ιερισσού όλων των περασμένων γενεών», σημειώνει η πρόεδρος του συλλόγου η οποία ταυτόχρονα αναφέρει πως «Εάν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν σίγουρα θα γίνουνε κάποιες εκδηλώσεις εν μέσω καλοκαιριού».

Τέλος η ίδια τόνισε πως «στόχος τους είναι να μείνουν ζωντανές οι παραδόσεις», ξεκαθαρίζοντας ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη μεγάλη ομάδα που πλαισιώνει και βοηθά το ΔΣ αλλά και τους ίδιους τους χωριανούς που με τη συμμετοχή τους, την άποψη τους και τη γνώμη τους κάνουν την προσπάθεια να λαμβάνει πραγματικά συλλογικό χαρακτήρα.

#kleigenis #ierissos #aristotelis #politistikos_sullogos #politismos #chalkidiki