Τις ολοκληρωμένες μελέτες για τη συνολική αδειοδότηση του έργου Αποκατάστασης και Ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο Στρατωνίου, παρουσίασαν οι μελετητές του έργου στην ειδική εκδήλωσε που διοργάνωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, για φορείς και αυτοδιοικητικούς της κοινότητας Στρατωνίου. Άλλωστε η πρωτοβουλία του έργου ανελήφθη από κοινού με την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, ως προς την αποκατάσταση κυρίως.

«Όλοι αντιλαμβάνονται την αξία αυτού του έργου, τόσο την περιβαλλοντική όσο και την αναπτυξιακή. Περίπου 70 στρέμματα έκταση με μια σύγχρονη αρχιτεκτονική ματιά θα δώσουν μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση στο Στρατώνι. Παράλληλα, το έργο θα αποτελέσει και την εναλλαγή του τοπίου στο Στρατώνι, από την αποκλειστική μεταλλευτική δραστηριότητα στον τουρισμό», τόνισε ο κ. Βαλιάνος.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το έργο έπρεπε να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα από την πρώτη στιγμή, και σε συνδυασμό, με μια σειρά άλλων έργων, όπως και το καταδυτικό πάρκο, θα δώσουν τη νέα διάσταση στην κοινότητα.

Για το σύνολο των μελετών που παρουσιάστηκαν μίλησε στο Xalkidikipolitiki η Σοφία Λεβέντη, τοπογράφος-μηχανικός. Όπως είπε, η ΜΠΕ θα φέρει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και αμέσως τη δημοπράτηση του έργου. «Είχαμε μεγάλη προσέλευση κόσμου, με παρατηρήσεις παραβάσεις κλπ που θα ληφθούν υπόψιν. Τα τοπικά ζητήματα έχουν να κάνουν με την τοπική κατάσταση που θα είναι δύσκολο όταν θα κληθεί να αλλάξει. Οι προβληματισμοί των περισσότερων έχουν να κάνουν με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου», τόνισε η ίδια.

Η κα. Εφη Τσαντίρη, επιχειρηματίας, δήλωσε ικανοποιημένη από το έργο που παρουσιάστηκε και υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει μια ευρεία παρουσίαση στο κοινό της περιοχής. «Θέλουμε δεν θέλουμε εξαρτόμαστε από την Εταιρεία, αλλά δεν λέμε όχι στην παράλληλη ανάπτυξη», τόνισε η ίδια.


Ο κ. Ευστάθιος Παράσχος, πρόεδρος Αθλητικού και Ναυτικού Ομίλου Στρατωνίου δήλωσε επίσης την ικανοποίησή του για την παρουσίαση του έργου. Οι μόνες ενστάσεις που διατύπωσε αφορούν έργα που θα αντιμετωπίσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την πρόληψη που πρέπει να ληφθεί. «Αν υλοποιηθεί πάντως το έργο, το χωριό θα αλλάξει πολύ», επεσήμανε  καταλήγοντας ότι όλοι οι κάτοικοι επιθυμούν την παράλληλη ανάπτυξη.