Σε τροχιά μιας ακόμα πληρωμής αποζημιώσεων έχει εισέλθει ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το agrotypos.gr και σχετικές πληροφορίες που επικαλείται από τον Οργανισμό.

Η 10η του μήνα μπορεί να μην έχει κλειδώσει οριστικά, ωστόσο από τον Οργανισμό θεωρούν πιθανό, αυτό εν τέλει να γίνει εφικτό. Στη χειρότερη βέβαια περίπτωση το πακέτο πάει για λίγες ημέρες πιο μετά.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το συνολικό ποσό που θα αποδοθεί στους παραγωγούς, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία, από την οποία προκύπτουν οι ενήμεροι παραγωγοί, δηλαδή ποιοί έχουν εξοφλήσει την εισφορά και ποιοί όχι.

Σύμφωνα εξάλλου με αγρότες από τη Μακεδονία, που συνομίλησαν με τοπικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις θα αφορούν όλα τα πορίσματα που έχουν κοινοποιηθεί. Στην πληρωμή σίγουρο θεωρείται πως θα συμπεριληφθούν και ζημιές από τον περσινό παγετό, ίσως και τα χαλάζια, όπως έχει γράψει ο ΑγροΤύπος.

Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τον φετινό παγετό

Η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές στις καλλιέργειες, εξαιτίας του παγετού του 2022 προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2022. Αυτό απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Στύλιος, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός στις 27 Ιανουαρίου 2022, με αφορμή τις πολύ μεγάλες ζημιές από το φαινόμενο στα εσπεριδοειδή της συγκεκριμένης περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως αποζημιώσεις  συνολικού ύψους 68 εκατ. ευρώ κατέβαλε κατά την προηγούμενη πληρωμή του ο ΕΛΓΑ, σε 23.503 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον “Παγετό της Άνοιξης 2021” αλλά  και για ζημίες εξ ’αιτίας άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.