Ειδική αναφορά στο έργο του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σιθωνίας κάνει η εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής σε ολοσέλιδο άρθρο της συντάκτριας Σουζάνας Καζάκα. Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Αβραάμ Σαλπικτίδη. Ειδικότερα το κείμενο αναφέρει:

“Στον τουρισμό υψηλών βαλαντίων ποντάρει ο δήμος Σιθωνίας μέσα από την αναβάθμιση των λιμένων που εκτελεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών στην τουριστική χερσόνησο της Χαλκιδικής εκτιμάται ότι θα αποφέρει άμεση αύξηση των εσόδων για τον δήμο ήδη από το προσεχές καλοκαίρι.

Το Λιμενικό Ταμείο Σιθωνίας έχει στην αρμοδιότητά του το λιμάνι Νικήτης, τον Όρμο Παναγίας, το Ν. Μαρμαρά, το Πόρτο Κουφό, το Πηγαδάκι Συκιάς, και την Αχλάδα στη Σάρτη. Επίσης, έχει και τα παραλιακά μέτωπα, δηλαδή τις χερσαίες ζώνες των λιμένων.

Το κενό μελετητικού έργου ανάγκασε τη διοίκηση του Ταμείου να στραφεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος και να εντάξει 350 χιλιάδες ευρώ ώστε να υπάρχουν έτοιμες μελέτες και ώριμες για όλα τα λιμάνια. «Μελέτη στο Πόρτο Κουφό και Ν. Μαρμαρά –  με μικρό κομμάτι στην περιοχή του γηπέδου – στην Αχλάδα για τουριστικό καταφύγιο και ανάπλαση, αλλά και στο Πηγαδάκι, επίσης μελέτες, για επέκταση του δεύτερου λιμενοβραχίονα. Στον Όρμο Παναγίας επιδιώκουμε να ενοποιήσουμε τα δύο καταφύγια, τουριστικό και αλιευτικό ώστε να δημιουργήσουμε μια λιμενολεκάνη. Στη Νικήτη μελετούμε την επέκταση του λιμανιού επίσης», τόνισε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Αβραάμ Σαλπικτίδης σημειώνοντας ότι οι ολοκληρωμένες μελέτες τους βρίσκουν σε ετοιμότητα για να υποβάλλουν προτάσεις και να πετύχουν εντάξεις όταν ανοίγουν τα αντίστοιχα μέτρα. Ανάλογες παρεμβάσεις δρομολογήθηκαν και για το Πόρτο Κουφό, όπου εκτός από τα σκάφη αναψυχής, καθημερινά καταπλέουν δεκάδες αλιευτικά σκάφη από όλη τη βόρειο Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο έργο του δήμου αφορά το λιμάνι του Νέου Μαρμαρά. Ένα έργο με προϋπολογισμό σχεδόν 12,5 εκ. ευρώ για το οποίο ήδη έχει δοθεί έγκριση δημοπράτησης. «Πρόκειται για έργο που θα αναβαθμίσει τον τόπο και θα αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο της Σιθωνίας αλλά και της Χαλκιδικής και θα φέρει ποιοτικούς τουρίστες στην περιοχή μας. Είμαστε παρόντες παντού και όσο αφορά τις λιμενικές μας υποδομές”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Οι παρεμβάσεις στο λιμάνι αφορούν τόσο το τουριστικό όσο και το αλιευτικό καταφύγιο.

Ειδικότερα τα έργα περιλαμβάνουν:
•    Εξωτερικά λιμενικά έργα προστασίας, που περιλαμβάνουν τον δυτικό, τον ανατολικό μόλο και αποσπασμένο κυματοθραύστη
•    Εσωτερικά παραλιακά κρηπιδώματα
•    Επέκταση υπαρχόντων σταθερών προβλητών
•    Πλωτούς προβλήτες
•    Εκσκαφές λιμενολεκάνης
•    Χερσαία Ζώνη

Επιμέρους παρεμβάσεις και αύξηση εσόδων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο Σιθωνίας Αβραάμ Σαλπικτίδη, όταν ο ίδιος ανέλαβε το Ταμείο τα ετήσια έσοδα ήταν 170 χιλ. ευρώ, κι αυξήθηκαν στις 300 χιλ ευρώ ετησίως από το πρώτο έτος. Στο παρελθόν, το Λιμενικό Ταμείο δεν είχε συμμετοχή σε δημόσια έργα, ενώ πλέον απορροφά έργα και κονδύλια προς όφελος του δημότη και επισκέπτη της Σιθωνίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2021 ήταν μια χρονιά που κινήθηκε στα δεδομένα του 2019, με αυξημένη ζήτηση ελλιμενισμού στα λιμάνια της Σιθωνίας. Όπως υποστηρίζει ο κ. Σαλπικτίδης η αύξηση αυτή αποτυπώθηκε και στους τζίρους των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές.

Ουσιαστικά ήταν η πρώτη χρονιά που στα λιμάνια τις Σιθωνίας λειτούργησαν τα Pillars, οι  πυλώνες παροχής ρεύματος και νερού ώστε να καταβάλλονται οι χρεώσεις εκτός από τον ελλιμενισμό, εξίσου για ρεύμα και νερό. Το μοντέλο της καρτοχρέωσης επέφερε σημαντικά έσοδα στον δήμο για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

«Σκεφτείτε ότι ένα σκάφος κλειστό που δεν κινείται αλλά μόνο φορτίζει τις μπαταρίες του καταναλώνει ένα ευρώ την ημέρα. Στη Νικήτη υπάρχουν 100 σκάφη δηλαδή εννέα χιλιάδες ευρώ τη σεζόν των τριών μηνών μόνο για το λιμάνι Νικήτης σε ανάγκες ρεύματος. Πλέον κάνουμε ορθή διαχείριση σε ρεύμα και νερό και δεν σπαταλούμε τους ΚΑΠ που έρχονται», ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού Ταμείου Α. Σαλπικτίδης και κατέληξε: «Στόχος μας ήταν από την αρχή ένα δίκτυο λιμένων που θα είναι πόλος έλξης για τον θαλάσσιο τουρισμό. Ξέρουμε ότι είναι αναγκαίο ώστε κάθε τουρίστας με σκάφος να μπορεί να επισκέπτεται τα λιμάνια και να δέχεται υπηρεσίες σωστές και αναβαθμισμένες».”