Της Μορφούλας Ντέμπλα

Πολλά είναι τα σχολεία της χώρας τα οποία με αφορμή κάποιον εορτασμό ή και ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός υλοποιούν τα δικά τους project με τη συμβολή των μαθητών, θέλοντας να αποτίνουν το δικό τους φόρο τιμής ή να στείλουν το δικό τους μήνυμα στη κοινωνία.

Μια από αυτές τις αξιόλογες δράσεις είναι και η εφημερίδα που έφτιαξαν με μεράκι και ιδιαίτερο κέφι οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σάρτης.

Να αναφερθεί ότι η ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου της Σάρτης είναι η πρώτη εφημερίδα που παρουσιάζει το σχολείο και είναι αφιερωμένη στις δράσεις που έκαναν οι μαθητές για την 6η Μαρτίου, Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας.

Συγκεκριμένα με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών οι μαθητές μέσα από σκίτσα, κολάζ, ζωγραφιές κ.α. στέλνουν με μοναδικό τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη βία με σκοπό την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων.

«Τέτοια ιδιαίτερα δρώμενα συνήθως πάνε χέρι-χέρι με τη σύμπνοια απόψεων και την καλή συνεργασία. Το όλο θέμα λοιπόν ξεκίνησε με την ευχάριστη, ταυτόχρονη επιθυμία ορισμένων δασκάλων του σχολείου μας για τη δημιουργία εφημερίδας. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης είχαμε πλέον καταλήξει στην ιδέα μιας ηλεκτρονικής εφημερίδας στα πλαίσια της εξέλιξης της ενημέρωσης του κόσμου», αναφέρει στο XalkidikiPolitiki η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Σάρτης, Κατερίνα Σεληνιωτάκη σχετικά με την ιδέα της δημιουργίας.

Σύμφωνα με την ίδια το θέμα της εφημερίδας αρχικά δεν ήταν προκαθορισμένο και ούτε είχε αποφασιστεί να είναι κοινό για όλες τις τάξεις: «Η περίοδος όμως των συζητήσεων ήταν κοντά στην 6η Μαρτίου, Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας. Το σχολείο μας παραδοσιακά ασχολείται με αυτό το θέμα, πραγματοποιώντας διάφορες δράσεις» λέει η κα. Σεληνιωτάκη και παράλληλα εξηγεί: «γι΄ακόμα μια χρονιά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε, δε θα μπορούσαν να γίνουν δράσεις με τον τρόπο που γίνονταν πιο παλιά. Έτσι η δημιουργία αυτής της εφημερίδας ήταν ιδανική λύση, για να περάσουμε σε όλους, μικρούς και μεγάλους, τα μηνύματα που θέλαμε».

Για το εάν τα παιδιά ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα της ιδέας η ίδια ομολόγησε ότι οι μαθητές αγκάλιασαν με χαρά την ιδέα καθώς όχι μόνο τους άρεσε, το γεγονός ότι θα δημιουργούσαν κάτι δικό τους, αλλά και η φύση των δράσεων.

Ωστόσο αυτό που συγκίνησε την κα. Σεληνιωτάκη και είναι πράγματι αξιοθαύμαστο ήταν η πρόταση από τους μικρούς μαθητές να συμπεριλάβουν και την οπαδική βία σε όλο αυτό που θα γινόταν με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη: «Ούτε λεπτό δε σκέφτηκαν πού ανήκει το καθένα τους αθλητικά κι όλα μαζί με σεβασμό, προθυμοποιήθηκαν να κάνουν ό,τι χρειαστεί, για να περάσουμε ένα δυνατό μήνυμα ένωσης».

Για κάθε παιδί λοιπόν, για κάθε Άλκη που βρίσκεται ανυπεράσπιστο στο σπίτι, στο  σχολείο, στον δρόμο, στο γήπεδο… και επειδή η 6η Μαρτίου ήταν μια μέρα πριν από την Καθαρά Δευτέρα, όπως περιγράφει η διευθύντρια «πήραμε κι έναν χαρταετό του Άρη, της αγαπημένης ομάδας του Άλκη, για να πετάξει ψηλά και να φτάσει κοντά του μαζί με την ελπίδα να είναι αυτό, το τελευταίο παιδί που χάνεται για έναν τέτοιο λόγο».

Μάλιστα με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις της επίθεσης από τη Ρωσία στην Ουκρανία, όπου μικρά παιδιά αναγκάστηκαν στην πιο τρυφερή τους ηλικία να ζήσουν τη φρίκη του πολέμου εν έτει 2022 και να πάψουν να ονειρεύονται, το σχολείο της Σάρτης ανέλαβε δράση για να εκφράσει τη συμπαράστασή του σε όλους τους ανθρώπους που δοκιμάζονται και βιώνουν τις τραγικές συνέπειες ενός πολέμου.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας τα σώματά τους σχημάτισαν στο προαύλιο του σχολείου το σήμα της ειρήνης εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους λαούς των χωρών που εμπλέκονται στον πόλεμο.

Τέλος, σύμφωνα με την κα. Σεληνιωτάκη επειδή όλοι οι εμπλεκόμενοι, τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι, ευχαριστήθηκαν τη διαδικασία και τα οφέλη της, αποφασίσανε ότι θα συνεχίσουνε τις δράσεις και τον επόμενο μήνα.

Αυτή τη φορά, με αφορμή τη 2η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και την 23η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αποφασίσανε να κάνουνε ένα αφιέρωμα στη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη: «Στο επόμενο “τεύχος” μας λοιπόν θα δείτε συνεντεύξεις, δράσεις και κατασκευές σχετικά με αυτό το θέμα» δήλωσε η ίδια ενώ κατέληξε αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και για το γεγονός, ότι γίνεστε ο αντίλαλος της φωνής αυτών των μικρών παιδιών. Όλοι μαζί μπορούμε, να κάνουμε τον κόσμο που ζούμε καλύτερο!».

Περιηγηθείτε στην ηλεκτρονική εφημερίδα των παιδιών εδώ: https://www.canva.com/design/DAE52tJqYCo/8k0dVArE_o8rnBp9db5atQ/view?utm_content=DAE52tJqYCo&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishpresent

#sarti #dimotiko_sxoleio #hlektroniki_efimerida #draseis #sithonia #chalkidiki