Η μεγάλη κινητοποίηση παροχής βοήθειας σε οικογένειες Ουκρανών στη Χαλκιδική είναι το θέμα άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Μακεδονίας της Κυριακής, με συντάκτρια τη Σουζάνα Καζάκα.

Αναλυτικά το κείμενο:

Γνώρισαν τη Χαλκιδική ως τουρίστες, παραθεριστές και τώρα επιστρέφουν σε αυτήν ως πρόσφυγες πολέμου. Οικογένειες που εγκατέλειψαν άρον άρον σπίτια και περιουσίες στην Ουκρανία για να σώσουν τις ζωές τους. Μητέρες με παιδιά που τα πήραν αγκαλιά με βασικά υπάρχοντα και τις οικονομίες μιας ζωής, ώστε να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου.

Στη Χαλκιδική ήδη έχουν βρει καταφύγιο αρκετές οικογένειες από την Ουκρανία, είτε κάποιες που είχαν αγοράσει παραθεριστικό σε τουριστικές περιοχές, είτε άλλες που φιλοξενούνται σε γνωστούς, ή μέσω αυτών, προσωρινά σε τουριστικά καταλύματα.

Σημείο αναφοράς συγκέντρωσης αγαθών, για τον δήμο Κασσάνδρας, έγινε η Φούρκα. Τα τρόφιμα, που προσφέρουν εθελοντές, συγκεντρώνονται στην κοινότητα, ενώ στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού πηγαίνουν τα ρούχα. Οι οικογένειες των προσφύγων από την Ουκρανία βρήκαν προσωρινή στέγη στη Χανιώτη, τη Ν. Ποτίδαια, τη Ν. Σκιώνη και τη Φούρκα. «Μητέρες με παιδιά. Έρχονται και στη συνέχεια φεύγουν για όπου έχουν γνωστούς και συγγενείς. Τουλάχιστον γνωρίζουν τον τόπο μας από τις καλοκαιρινές τους διακοπές», μας λέει η πρόεδρος Φούρκας Αθανασία Καρούτσου. Και στην Κασσάνδρα η δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά δήλωσε ότι ο δήμος είναι μπροστάρης και αρωγός στην κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες, καλώντας τους δημότες να συνδράμουν με κάθε τρόπο.

Ο δήμος Πολυγύρου, δε θα μπορούσε να λείπει από το κύμα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί για τη στήριξη των αμάχων της Ουκρανίας, και όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αστέριος ζωγράφος, «δεν θα μπορούσε απλώς να παρατηρεί τη γενοκτονία που γίνεται». Από την περασμένη κιόλας εβδομάδα ο δήμαρχος ξεκίνησε τις διαδικασίες και βρίσκεται σε συνεχόμενη επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου ο δήμος να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τριακόσια ανήλικα παιδιά από τις πληγείσες περιοχές, στις Παιδικές Κατασκηνώσεις της Μεταμόρφωσης. «Ευχή μας είναι να εγκριθεί άμεσα το αίτημά μας και να έρθουν όσο πιο σύντομα τα παιδιά αυτά γλιτώνοντας απ’ τη δίνη του πολέμου. Γιατί εμείς σ έναν πόλεμο, πάντα θα είμαστε με το μέρος της Ειρήνης», τονίζει ο κ. Ζωγράφος.

Στη Σάρτη της Σιθωνίας, ξενοδοχειακή μονάδα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει οικογένειες Ουκρανών μέχρι την περίοδο του Πάσχα. Ιδιώτες επίσης προσφέρουν κατάλυμα ωσότου μπορέσουν οι άνθρωποι που φεύγουν από τον πόλεμο να ορθοποδήσουν και να κινηθούν αυτόνομα. «Από τον Άγιο Νικόλαο μια έγκυος γυναίκα Ουκρανή, χρειάστηκε να κάνει εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. Ο δήμος Σιθωνίας όσο και όπου μπορεί να βοηθήσει θα το κάνει», αναφέρει ο δήμαρχος Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Η Ουρανούπολη του δήμου Αριστοτέλη γίνεται κατάλυμα οικογενειών προσφύγων πολέμου, τόσο λόγω της γειτνίασης με το Άγιο Όρος, όσο και ως τόπος παραθέρισης πολλών Ουκρανών. «Ένας ιερέας με καταγωγή από την Πολωνία μεσολάβησε ώστε να έρθουν κάποιες οικογένειες στο χωριό μας», δηλώνει ο πρόεδρος της Ουρανούπολης Μιχάλης Λεμονιάδης, που όπως λέει, οι Ουκρανοί είναι εξοικειωμένοι με το χωριό αφού οι περισσότεροι μπαίνουν στο Άγιο Όρος αφήνοντας στην κοινότητα τις γυναίκες με τα παιδιά τους. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος δηλώνει ότι ο δήμος είναι σε ετοιμότητα να συγκεντρώσει βοήθεια για όποιον χρειαστεί.

Μητέρες με τα παιδιά τους έφτασαν και σε περιοχές του δήμου Ν. Προποντίδας, όπως στην Πορταριά, τη Ν. Ποτίδαια και τη Ν. Καλλικράτεια. Ο δήμος, από την πρώτη στιγμή οργάνωσε δράση ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να παράσχει στις οικογένειες των Ουκρανών τα είδη πρώτης ανάγκης, από τρόφιμα μέχρι ρουχισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις μικρών παιδιών χρειάστηκαν παιδικά καροτσάκια, ενώ μεγαλύτερη ήταν η ανάγκη σε υπόδηση για αγόρια και κορίτσια. Οι τράπεζες ιματισμού και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Ν. Προποντίδας γέμισαν από την πρώτη στιγμή. Ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς, συναντήθηκε με τις οικογένειες που διαμένουν στη Ν. Ποτίδαια και δήλωσε τη συμπαράσταση της Δημοτικής αρχής σε ό,τι χρειαστούν, ευχόμενος γρήγορη παύση του πολέμου, καθώς και επανένωση με τις οικογένειές τους. Μάλιστα απηύθυνε κάλεσμα σε δημότες που φιλοξενούν κι άλλες οικογένειες, να το δηλώσουν ώστε να υπάρξει συντονισμός στην παροχή βοήθειας.