Της Μορφούλας Ντέμπλα 

Με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας παραμένει όλη η ανθρωπότητα. Η ψυχολογία των περισσότερων επηρεάζεται αρνητικά, αφού τα πυρά σκοτώνουν εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ αβεβαιότητα και ανασφάλεια στο οικονομικό κομμάτι, αφήνουν διεθνώς τα σημάδια τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα γενικό πάγωμα σε όλα τα επίπεδα σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ενοικιαζόμενων δωματίων & διαμερισμάτων «Άμμων Ζευς» στην Καλλιθέα, Γιώργο Θωμασούλη.

«Ενώ υπήρχε η εντύπωση ότι η φετινή χρονιά θα ήταν καλύτερη σε σχέση με την περσινή -και ενώ πήγαμε να ξεφύγουμε από τον κορονοϊο- ήρθε ο πόλεμος και ανέτρεψε πολλά από τα δεδομένα», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Σχετικά με τη Καλλιθέα και γενικά την περιοχή του δήμου Κασσάνδρας ο κ. Θωμασούλης αναφέρει στο XalkidikiPolitiki ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όσον αφορά τους Ρώσους και τους Ουκρανούς. «Πολλοί άνθρωποι και των δυο αυτών εθνικοτήτων είχαν αγοράσει στην περιοχή μας βίλες και διαμερίσματα για να περνάνε εδώ το καλοκαίρι τους. Όμως, όσον αφορά τα ενοικιαζόμενα, πρέπει να πω ότι δεν δεχόμασταν ιδιαίτερα τέτοιου είδους πελάτες, καθώς όπως και προανέφερα είχε ανεβεί πολύ η κτηματαγορά».

Έπειτα ο ίδιος γνωστοποιεί ότι και λόγω πολλών οικονομικών προβλημάτων διαφόρων ταξιδιωτικών γραφείων και εταιριών που προωθούσαν αυτόν τον τουρισμό δεν υπήρχε στη Καλλιθέα σημαντικός αριθμός από Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες, ώστε να μπορεί να γίνεται λόγος για τον ερχομό τους.

Ωστόσο, αυτό που κρίνεται σημαντικό για τον κ. Θωμασούλη είναι ότι ένας πόλεμος δεν επηρεάζει μόνο τις χώρες που δέχονται τα πυρά ή εμπλέκονται σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση, αλλά και τις γειτονικές χώρες: «Ο πόλεμος επηρεάζει τη Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Φινλαδία κ.α. χώρες από τις οποίες εμείς τουλάχιστον δεχόμαστε κόσμο. Επηρεάζει ύστερα το γεγονός ότι επειδή η Τουρκία σαν χώρα φθήνυνε και μιας και δεν υπάρχουν κυρώσεις από τους Τούρκους, όλο το ανατολικό μπλοκ θα στραφεί προς την Τουρκία», δηλώνει ο ίδιος ο οποίος τονίζει ότι  το κλίμα δεν είναι τόσο ευνοϊκό. «Είμαστε σε στάση αναμονής, περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις και πως θα επηρεάσουν το δικό μας πελατολόγιο», αναφέρει.

Για τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες αν συνεχιστούν ενδέχεται να φρενάρουν τον οδικό τουρισμό ο πρόεδρος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων παρουσιάζει την δική του εκδοχή, αναφέροντας πως δεν είναι αυτό το κύριο πρόβλημα: «Είναι αλήθεια ότι τα καύσιμα στην Ελλάδα έχουν ακριβύνει πολύ, όμως σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν αυτές οι τιμές, ώστε να τους απασχολεί το πώς θα ταξιδέψουν. Το πρόβλημα θα φανεί όταν εισέλθουν στην Ελλάδα και αν η κατάσταση παραμείνει ίδια, τότε ναι θα είναι πρόβλημα, καθώς θα περιορίσουν τις μετακινήσεις και θα παραμείνουν στα πέριξ».

Με αφορμή την αύξηση των καυσίμων ο κ. Θωμασούλης εξηγεί πως θα πρέπει να εξετάζονται όλοι οι παράγοντες που καθορίζουν το τουριστικό κομμάτι: «Μπορεί οι έξω χώρες σε κάποια πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα από εμάς, αλλά σε κάποια άλλα δεν πάνε επίσης καλά. Ναι μεν η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά καύσιμα, αλλά και στις έξω χώρες υπάρχει ανεργία, ο κόσμος χάνεις τις δουλειές του, οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτα κ.τ.λ. Το συμπέρασμα είναι ότι παντού υπάρχει μια μεγάλη αναταραχή και φυσικά δεν είναι μόνο η Χαλκιδική που αντιμετωπίζει δυσκολίες».

«Όσο πιο γρήγορα τελειώσει ο πόλεμος θα δοθεί και η δυνατότητα να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι τιμές είναι ήδη χαμηλές και αναμένουμε το πώς θα κινηθεί η αγορά. Το θέμα πλέον είναι ότι δεν ξέρουμε σε ποιους απευθυνόμαστε, το γεωπολιτικό έφερε μεγάλες αναταραχές, σημαντικές αλλαγές και ανταγωνισμό. Ωστόσο ευελπιστούμε για το καλύτερο, η αισιοδοξία πάντα υπάρχει και είναι και μια παρηγοριά θα έλεγα», καταλήγει ο ίδιος.

#kallithea #kassandra #enoikiazomena #dematia #ammwn_zeus #chalkidiki