Της Μορφούλας Ντέμπλα

Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία του νομού Χαλκιδικής «Η Αγάπη» που εδρεύει στον Πολύγυρο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1992 από μια ομάδα γονέων και φίλων, προκειμένου να υπερασπιστεί θέματα κοινού ενδιαφέροντος για όλες τις κατηγορίες αναπηρίας και να αποτελέσει έναν ανεξάρτητο και ισχυρό φορέα εκπροσώπησης στην ελληνική κοινωνία και Πολιτεία.

Κύρια αποστολή του συλλόγου ήταν και συνεχίζει να είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά καθιερώνονται με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον ν. 4074/2012.

Αρχικός στόχος του συλλόγου, όπως εξηγεί στο XalkidikiPolitiki και η πρόεδρος αυτού, Παρασκευή Λαμπριανίδου ήταν να δημιουργηθούν ειδικά σχολεία στη Χαλκιδική που θα επέτρεπαν τα παιδιά να φοιτήσουν και να ενταχθούν σε σχολικό περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο για εκείνα. «Με μεγάλη προσπάθεια του συλλόγου, -καθώς όταν πρωτοξεκίνησε το έργο του δεν υπήρχαν υποδομές για αυτά τα παιδιά- συμβάλαμε ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί στη Χαλκιδική το πρώτο ειδικό σχολείο στον Πολύγυρο», τονίζει η κα. Λαμπριανίδου.

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με την ίδια ακολούθησε η ίδρυση και άλλων ειδικών σχολείων στο νομό προσφέροντας το δικαίωμα της μάθησης και στα άτομα με αναπηρία.

«Σίγουρα όταν πρωτοξεκίνησε η προσπάθεια υπήρξαν αρκετές δυσκολίες. Ξέρετε δεν είναι εύκολο και ειδικά στην τότε εποχή να αποδεχθεί ο γονιός και η κοινωνία μας κάποια πράγματα. Όμως, με προσωπική δουλειά, ιδιαίτερο ζήλο και επειδή έχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτά τα παιδιά, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς ο σύλλογος μας ήταν μπροστάρης σε πολλά θέματα, μέχρι που κατάφερε να έρθει η στιγμή ώστε να πετύχει τα αυτονόητα και να δικαιωθεί αν θέλετε…», τονίζει η κα. Λαμπριανίδου, η οποία αναφέρει πως ακόμη δυστυχώς υπάρχουν στερεότυπα και εύχεται να εξαλειφθούν στο άμεσο μέλλον.

Ο σύλλογος των ατόμων με αναπηρία «Η Αγάπη» αυτή τη στιγμή έχει 443 μέλη, φίλους και γονείς συνοδοιπόρους, οι οποίοι από κοινού επιδιώκουν την εξίσωση των ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής και τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης και πλήρους ένταξης στην κοινωνία.

Πρόκειται για ένα σύλλογο ανεξάρτητο οικονομικά, ο οποίος στηρίζεται από τις εισφορές των μελών κατά κύριο λόγο, αλλά και από δωρεές.

Στη ιδιοκτησία του ο σύλλογος έχει το «λευκό» ταξί για τη μεταφορά αναπήρων ατόμων που είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο το 2005: «Είναι ένα μισθωμένο ταξί και εξυπηρετεί όλα τα ΑμεΑ του νομού για διάφορους σκοπούς», λέει η πρόεδρος του συλλόγου η οποία αναφέρει πως ο σύλλογος είναι παρών και στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια που θα ωφελήσει τα παιδιά αυτά: «Κατά καιρούς έχουμε προσφέρει οπτικοακουστικό υλικό, αγοράζουμε γραφική ύλη κ.τ.λ. Είμαστε δίπλα σε ό,τι μας ζητηθεί από τα σχολεία, ώστε να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά, που χρωστάμε ένα καλύτερο μέλλον και μία αξιοπρεπή ζωή».

Ο σύλλογος μάλιστα προσφέρει τη βοήθεια του μοιράζοντας είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ενισχύοντας οικονομικά οικογένειες ατόμων με αναπηρία οι οποίες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα στη καθημερινότητα.

Σημαντική βοήθεια στα άτομα με αναπηρία του νομού προσφέρει και το Κέντρο Φυσικής και Σωματικής Αποκατάστασης (ΚΕΘΕΑ), το οποίο στεγάζεται στον Πολύγυρο και στην προσπάθεια δημιουργίας του έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και εδώ ο σύλλογος «Η Αγάπη»: «Στο κέντρο θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν κάποια άτομα με σκοπό να κάνουν  θεραπείες όπως είναι η φυσιοθεραπεία, η λογοθεραπεία ή η υποστήριξη από κάποιον ειδικό», εξηγεί η κα. Λαμπριανίδου

Αν μη τι άλλο, η συμβολή ενός τέτοιου συλλόγου στη Χαλκιδική έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μέσα από σχέδια δράσης ασκεί συστηματικό έλεγχο των νομοθετικών ρυθμίσεων και διατάξεων και καταθέτει προτάσεις προς την ελληνική Πολιτεία για θέματα όπως: η εκπαίδευση, η απασχόληση, η κοινωνική προστασία, η κοινωνία της πληροφορίας, η προσβασιμότητα και ο καθολικός σχεδιασμός, η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία στην Χαλκιδική και κατ’επέκταση σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα σε όλα αυτά όμως, πέρα από τα σχολεία και τα ΚΔΑΠ, ο σύλλογος παλεύει για να αφήσει πίσω του και μία σπουδαία παρακαταθήκη για τα άτομα αυτά που χρειάζονται τη στήριξη, αλλά και την αγάπη όλης της κοινωνίας. Παλεύει διαρκώς, και έχει βάλει σκοπό όταν οι άνθρωποι που αγωνίζονται για αυτά τα παιδιά, όπως σύλλογοι, γονείς, φίλοι, φορείς κ.α. φύγουν από τη ζωή να έχουν αφήσει στα παιδιά μία μεγάλη αγκαλιά που θα τα χωράει όλα μαζί και θα μπορούν να ζήσουν όπως τους αξίζει, ανθρώπινα και αξιοπρεπέστατα: «Κύριο μέλημα μας είναι, και φροντίδα μας είναι, και αγωνία μας είναι να δημιουργηθούν τα λεγόμενα κέντρα αυτόνομης διαβίωσης. Όταν θα έχουμε φύγει πια από τη ζωή εμείς, αξίζει στα παιδιά μας να έχουν ένα προστατευμένο περιβάλλον για να ζούνε με ελευθερία και αξιοπρέπεια»καταλήγει συγκινημένη η πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ, Παρασκευή Λαμπριανίδου.

#amea #sullogos #poluguros #agapi #paidia #chalkidiki