Την ικανοποίησή του για την ανάδειξη της ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ως προσωρινού αναδόχου του Λιμένα Ν. Μαρμαρά, εξέφρασε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείο Σιθωνίας Αβραάμ Σαλπικτίδης. Όπως εκτιμά ο ίδιος, περί τα μέσα Ιουνίου θα είναι έτοιμος να εγκατασταθεί ο ερολάβος, και από τον Σεπτέμβριο το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Μέσα στον μήνα Απρίλιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πρόκειται για 350 θέσεις ελλιμενισμού με μεγάλο βύθισμα. Το αλιετυτικό καταφύγιο θα εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες αλιείς και θα προσφέρει πολλά στην τοπική οικονομία του Ν. Μαρμαρά“, επεσήμανε ο κ. Σαλπικτίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ορατή προοπτική κατασκευής νέου έργου στο αλιευτικό καταφύγιο, μετά την καταστροφή του πλωτού λιμένα στο Ν. Μαρμαρά από στις 6 Φεβρουαρίου του 2003, όταν ένα έργο αξίας 450 εκατ. δρχ, τότε είχε γίνει κομμάτια. Η πλωτή προβλήτα του Ν. Μαρμαρά που σε εκείνη την κακοκαιρία δεν άντεξε τους θυελλώδεις ανέμους, παρέμεινε να επιπλέει στη θάλασσα για 16 χρόνια, μέχρι το 2019, που το νεοσύστατο Λιμενικό Ταμείο Σιθωνίας αποφάσισε να περισυλλέξει τα σπασμένα κομμάτια της.

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΞΙΑΣ 450.000.000 ΔΡΑΧΜΩΝ ΕΓΙΝΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ. Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΩΤΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ 200 ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΝΕΑΝ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕ ΚΑΙ ΦΟΒΙΣΕ ΠΕΡΙΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΝ ΧΘΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.

VIDEO

Θυμίζουμε ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 14,8 εκατ. ευρώ (12 εκατ. χωρίς ΦΠΑ) και αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα έργα που προβλέπεται να κατασκευαστούν είναι, συνοπτικά, τα παρακάτω:

1. Εξωτερικά λιμενικά έργα προστασίας της λιμενολεκάνης που περιλαμβάνουν:
την κατασκευή ενός αποσπασμένου κυματοθραύστη μήκους 171,50μ. (συνολικό μήκος στη στέψη 177,50μ.) και πλάτους 6,50μ.,
την επέκταση του δυτικού μώλου κατά 85,04μ. (συνολικό μήκος στη στέψη 97μ.) και πλάτους 6,50μ.
την επέκταση του ανατολικού μώλου κατά 49,05μ. (επέκταση κρηπιδώματος) και 78,60μ. (υφιστάμενο κρηπίδωμα).

2. Κατασκευή εσωτερικών παραλιακών κρηπιδωμάτων συνολικού μήκους 274μ. με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους (λιμενικά εξαρτήματα και μεταλλικές κλίμακες πρόσβασης).

3. Κατασκευή επενδεδυμένου παράκτιου πρανούς μήκους 248μ. ήπιας κλίσης, για την απορρόφηση των κυματισμών από την είσοδο του λιμένα με μείωση της ανάκλασης και περιορισμό της διάδοσης τους στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης.

4. Τοποθέτηση τριών πλωτών προβλητών (δύο μήκους 84μ. και ενός μήκους 48μ.), συνολικού μήκους 216μ. και πλάτους 3μ., με τον απαραίτητο εξοπλισμό, για την πρόσδεση μικρών επαγγελματικών σκαφών.

5. Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις με την κατασκευή δικτύων ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, πυρόσβεσης και του απαραίτητου εξοπλισμού κρηπιδωμάτων για την εξυπηρέτηση των αλιευτικών σκαφών.