Δύο δήμοι της Βόρειας Ελλάδας συμφώνησαν να δημιουργήσουν την πρώτη διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα στη χώρα μας. Πρόκειται για τους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας οι οποίοι με μια επένδυση οκτώ εκατ. ευρώ θα δημιουργήσουν, σε πρώτη φάση, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο προκειμένου να παράγουν το ρεύμα που θα καταναλώνουν μηδενίζοντας  το ανθρακικό αποτύπωμά τους. Ειδικότερα, η ενέργεια από τα πάνελ που θα εγκαταστήσουν θα καλύπτει τις ανάγκες και των δύο δήμων, αλλά και όλων των δημοτικών υπηρεσιών που σήμερα καταναλώνουν συνολικά περί τις 18 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με  περίπου 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε δεύτερη φάση, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, θα προσπαθήσουν να κατευθύνουν τα ενεργειακά αποθέματα στους απειλούμενους από τη φτώχια πολίτες.

Η επένδυση, με διάρκεια ζωής περί τα 25 έτη,  εκτιμάται ότι θα αποσβεστεί πλήρως σε τρία με τέσσερα χρόνια. Έτσι, στα υπόλοιπα χρόνια λειτουργίας του πάρκου, τα κέρδη θα κατευθυνθούν για την  καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με την απαλλαγή μέρους των λογαριασμών ρεύματος των οικονομικά ευάλωτων δημοτών. Επίσης, σχεδιάζεται και εγκατάσταση δικτύου  Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Ο δήμος Σιθωνίας βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της εξεύρεσης εκτάσεων με τον ορισμό των χρήσεων γης. «Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο στη βάση της συνεργασίας μας με τον δήμο Νεάπολης Συκεών, με τεράστια οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας και για τους δυο. Για τον δήμο μας ιδιαίτερα ενεργοβόρες είναι οι λειτουργίες αντλιοστασίων και βιολογικών, όπως επίσης και ο φωτισμός», τόνισε ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

«Αναζητούσαμε έναν δήμο σε γραμμή ελεύθερη του ΔΕΔΔΗΕ και διαθέσιμο να συνεργαστεί μαζί μας. Η Κασσάνδρα δεν εμφανίζει περιθώριο στο δικό της δίκτυο. Έτσι κάναμε την πρόταση στη Σιθωνία. Με τα προ κρίσης δεδομένα στην ενέργεια ο δήμος μας είχε 1 εκατ. 560 χιλ ευρώ ετήσια κατανάλωση και ο δήμος Σιθωνίας 1 εκατ. 200 χιλ. ευρώ», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.