Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί και ενώ πλησιάζει η περίοδος του Πάσχα, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων στη Χαλκιδική κρατούν στραμμένο το βλέμμα στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στο ενεργειακό που απειλεί άμεσα την λειτουργεία τους.

«Λίγες ημέρες πριν από τον πόλεμο, τον μήνα Ιανουάριο οι κρατήσεις έδειχναν ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν ένα από τα καλύτερα. Η μόνη ανησυχία που υπήρχε τότε ήταν τα μέτρα που θα ήταν σε ισχύ κατά την είσοδο στην χώρα, λόγω της πανδημίας», αναφέρει στο XalkidikiPolitiki ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννουπρόεδρος ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων Χαλκιδικής.

Όμως, όπως ο ίδιος εξηγεί, όλα τα σχέδια και οι προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2022 ανατράπηκαν ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει δημιουργήσει παγκόσμια αβεβαιότητα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό οι αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια προβληματίζουν, ως προς την επίπτωση στον οδικό τουρισμό που δέχεται ο νομός, αλλά και στο κόστος λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.

«Όσον αφορά τη Ρώσικη και την Ουκρανική  αγορά για τα μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν ξεπερνούσανε ποτέ το 15-20% του συνολικού τζίρου. Οπότε δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα η μη έλευση αυτών των εθνικοτήτων, καθώς θα μπορούσαμε να την καλύψουμε με άλλες αγορές», λέει ο κ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα, οι κρατήσεις είναι γύρω στο 40% μειωμένες σε σχέση με το 2019 και όπως όλα δείχνουν θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Αυτό που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το ενεργειακό κόστος που είναι η συνέπεια του πολέμου. Οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος στην ενέργεια και οι ανατιμήσεις σε προϊόντα θα φέρουν μεγάλες αναταραχές στον κλάδο της εστίασης», υπογραμμίζει και εξηγεί πως «οι τιμές του ηλιέλαιου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, γιατί – όπως γνωρίζετε –εισάγεται και από τις δυο αυτές χώρες και έχουν σταματήσει να έρχονται προϊόντα από εκεί. Αυτομάτως οι αυξημένες τιμές του ηλιέλαιου τείνουν να «εξαφανίσουν» από την αγορά τις τηγανητές πατάτες, τα καλαμαράκια και τα τηγανητά κολοκυθάκια».

Σχετικά με τον τουρισμό στη Χαλκιδική και ιδιαίτερα στη Σιθωνία είναι γνωστό ότι το 90% του τουρισμού είναι οι Βαλκάνιοι με τα ενοικιαζόμενα, όπως λέει ο κ. Παπαϊωάννου να στοχεύουν στο 10% των πιο ευκατάστατων ανθρώπων από τους Βαλκάνιους και κάποιους Γερμανόφωνους τουρίστες: «Αντί να απευθυνόμαστε, λοιπόν στο 10% των πελατών μας για φέτος θα απευθυνθούμε στο 7%. Πρακτικά πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη δυσκολία στον ερχομό τουριστών για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο οι οποίοι είναι μαθημένοι να πληρώνουνε τα βαλάντια που ζητάμε», δηλώνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων του νομού ο οποίος τονίζει ότι αυτό που τους αγχώνει για τη φετινή χρονιά είναι ξεκάθαρα το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων: «Τη στιγμή που έχουμε κλείσει με αυτές τις μειωμένες τιμές έρχεται να προστεθεί η αύξηση όχι μόνο στο ενεργειακό κόστος αλλά και στα αναλώσιμα τα οποία είναι καθημερινότητα για τα καταλύματα, όπως ο εξοπλισμός κλπ».

Αυτό βέβαια που φοβίζει την αγορά στη Χαλκιδική είναι και η αύξηση των καυσίμων που θα επηρεάσει τον οδικό τουρισμό που εισέρχεται στον νομό: «Σίγουρα στην αρχή και στο τέλος της σεζόν θα επηρεαστούμε εάν η βενζίνη παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου ενώ καταλήγει λέγοντας πως «εν όψει του Πάσχα, παραδοσιακά εδώ στη Χαλκιδική -και αν εξαιρέσουμε κάποιους ορεινούς προορισμούς- δεν λειτουργούν πολλά καταλύματα. Επίσης δεν πιστεύω πως συμφέρει οικονομικά να ανοίξουν οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή με δυο και με τρία δωμάτια πληρώνοντας τα τεράστια λειτουργικά κόστη. Η σεζόν για εμάς φέτος αναμένεται να ξεκινήσει από τον μήνα Ιούλιο και από όσο γνωρίζω οι πληρότητες για τον μήνα Ιούνιο δεν ξεπερνάνε το 20-30%».

#tourismos #katalummata #papaiwannou #sithonia #chalkidiki