εικόνα αρχείου

«Η απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών δεν είναι ένα “τεχνικό” ζήτημα, αλλά μια σημαντική θεσμική και πολιτική πρωτοβουλία», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στην ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πράξης για την «απλούστευση των διαδικασιών των ΟΤΑ α΄ & β΄ βαθμού» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.).

Στον χαιρετισμό του ο κ. Πέτσας ανέπτυξε, διεξοδικά, τη στρατηγική και τη στόχευση των επόμενων μηνών σχετικά με τα βήματα που προωθούνται για τη νέα μεγάλη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση», αρχικά για το θέμα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων –για το οποίο οι σχετικές παρεμβάσεις αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου– και, εν συνεχεία, για τα ζητήματα που αφορούν στην αποσαφήνιση, τον ανασχεδιασμό και, εν τέλει, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και την Κεντρική Διοίκηση.

«Το υπουργείο Εσωτερικών και, συνολικά, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται άοκνα, με συγκρότηση, συνέπεια και σχέδιο, για την υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής που αποσκοπεί στην προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες, τόσο από το κεντρικό κράτος όσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, χαιρετίζοντας το φιλόδοξο –όπως το χαρακτήρισε– έργο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. σχετικά με την καταγραφή, την απλούστευση και την προτυποποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών που εφαρμόζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, καθώς και την πρότασή της για μείωση των διαδικασιών αυτών περίπου κατά το ήμισυ.

«Αυτή τη στιγμή, έχουν καταγραφεί 699 διαδικασίες για τους Δήμους και 684 διαδικασίες για τις Περιφέρειες», επισήμανε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι η απλούστευση των πολυάριθμων διαδικασιών λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν, ακόμη πιο αποτελεσματικά, τα φαινόμενα αδιαφάνειας, διαφθοράς και κακοδιοίκησης, προκειμένου να οικοδομηθεί μια ακόμη πιο στέρεα σχέση αξιοπιστίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, με επίκεντρο πάντοτε τις ανάγκες των πολιτών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέδειξε τα απτά, μετρήσιμα και συγκεκριμένα οφέλη που –όπως είπε– μπορούν να επιτευχθούν μέσα από έναν ευρύ ανασχεδιασμό των διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ, παράλληλα με τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία. Μεταξύ άλλων: μείωση της γραφειοκρατίας, αναβάθμιση του επιπέδου αυτοματοποιημένης διαδικασίας, μείωση του χρόνου και κόστους εκτέλεσης, μείωση της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, βελτίωση της αποδοτικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, κατάργηση της απαίτησης φυσικής παρουσίας του πολίτη, μείωση του αριθμού των εμπλεκόμενων υπαλλήλων και των υπογραφών της ιεραρχίας. «Πρόκειται για βήματα που δίνουν μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης και που, τελικά, βελτιώνουν την καθημερινότητα  του πολίτη», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ειδική αναφορά έκανε, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόσο στην αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου για την Αυτοδιοίκηση  –ένα θέμα κομβικής σημασίας, όπως επισήμανε, μετά και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– όσο και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών με εξειδικευμένο προσωπικό. Και αυτό γιατί –όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας– το ζήτημα της «Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» δεν αποτελεί μία μεμονωμένη θεσμική παρέμβαση, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου που έχει διαμορφωθεί και υλοποιείται, όλους αυτούς τους μήνες, από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Κεντρικός στόχος όλων αυτών των θεσμικών και χρηματοδοτικών μας παρεμβάσεων είναι να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να προσφέρει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη, αλλά και για να συμμετάσχει ενεργότερα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και κατέληξε: «Ενωμένοι –Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και πολίτες– και οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη που έχουμε εξασφαλίσει, θα πάμε μπροστά. Και είμαι πεπεισμένος ότι με την υλοποίηση όλων αυτών των αλλαγών, το 2023, η ενδυνάμωση του ρόλου του κεντρικού κράτους και της Αυτοδιοίκησης θα είναι πλέον ορατή σε όλους».