Το όνομά του είναι συνυφασμένο με το ελληνικό Καράτε. Ο Κώστας Παπαδόπουλος έσπασε όλα τα ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο συνδυάζοντας ψυχή και σώμα.

Η αθλητική του καριέρα είναι ακόμα και σήμερα ανυπέρβλητη, καθώς παραμένει ο άσσος στην παγκόσμια κατάταξη της “open” κατηγορίας (χωρίς κιλά) και μεταξύ των 10 καλύτερων καρατέκα όλων των εποχών, έχοντας κερδίσει κατά τη διάρκεια της αθλητικής του πορείας πληθώρα μεταλλίων και διακρίσεων τόσο στα ελληνικά πρωταθλήματα, όσο στα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Γεννήθηκε το 1974 στην Σουηδία, από Έλληνες γονείς και στην Ελλάδα ήρθε σε ηλικία 8 ετών. Σήμερα είναι παντρεμένος, πατέρας δύο αγοριών, του Δήμου (13 χρόνων) και του Γιώργου (15 χρόνων). Και οι δυο του γιοί είναι πρωταθλητές Ελλάδας και μέλη της εθνικής ομάδας. Μάλιστα λόγω των διακρίσεων που έχει καταφέρει, ο ίδιος  υπηρετεί ως Αντιπλοίαρχος στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Θεσσαλονίκης. Επίσης είναι και ο τεχνικός διευθυντής του αθλητικού συλλόγου Σοτοκάν Καράτε που εδρεύει στο Λάκκωμα.

Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κώστας Παπαδόπουλος, για την εξαίρετη πορεία, του εξηγεί πως «όλο αυτό προϋπήρχε από μικρή ηλικία. Η αγάπη και το πάθος του για το άθλημα ήταν μονόδρομος για τον ίδιο που κατάφερε να αγγίξει την κορυφή και να είναι σήμερα ένα δείγμα άξιου αθλητή που πέρασε από την χώρα».

«Η ενασχόληση μου με το καράτε ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Στο σχολείο τότε με βάση το σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα προσπαθούσαν να μυήσουν τα παιδιά στα αθλήματα. Εγώ από την πρώτη στιγμή κατέληξα στις πολεμικές τέχνες», περιγράφει ο ίδιος για το ξεκίνημα του.

Από εκεί και πέρα ο Παπαδόπουλος άρχισε να ασχολείται συστηματικά με το καράτε, ανεβαίνοντας κάθε μέρα και από ένα σκαλοπάτι μέχρι τη στιγμή…που αποδεικνύει στους δασκάλους και στους προπονητές του ότι είναι ο κυρίαρχος σε αυτό το αγώνισμα.

«Κάποια στιγμή μετά τον αθλητισμό κατάλαβα τόσο εγώ όσο και οι δάσκαλοί μου ότι θα πρέπει να περάσω στο στάδιο του πρωταθλητισμού. Ήταν κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ, ήμουν αρκετά ανταγωνιστικός στις προπονήσεις. Συμμετέχοντας λοιπόν, στους πρώτους αγώνες και κερδίζοντας τα πρώτα μετάλλια…το μικρόβιο του πρωταθλητισμού είχε μπει ήδη μέσα μου!», αποκαλύπτει ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος λέει πως «με την επιστροφή τους στην Ελλάδα εντάχθηκε στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων όπου άρχισαν οι επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη».

Από εκεί και πέρα ο αθλητής δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους του. Αντίθετα με μεθοδικότητα, «σκληρή» δουλειά νου και σώματος κατάφερε να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί και να γίνει παγκόσμιος, φέρνοντας χρυσές νίκες στην εποχή του.

Για την ένταξη του αθλήματος στους ολυμπιακούς αγώνες ο κ. Παπαδόπουλος αισθάνεται μια ανακούφιση που ύστερα από μια μεγάλη προσπάθεια ολόκληρων ετών, οι ελπίδες και τα όνειρα τόσο των ίδιων όσο και των χιλιάδων karateka δικαιώθηκαν: «Οι αθλητές της γενιάς μου συμβάλλαμε τα μέγιστα στην ολυμπιακή πορεία του αθλήματος. Είναι μια πολεμική τέχνη όπου ξεκίνησε δειλά-δειλά να εφαρμόζεται ως άθλημα και η εξέλιξη αυτή ανά τις δεκαετίες έφερε και μια αλλαγή στον τρόπο του αγωνίζεσθαι…φτάσαμε στο σημείο να πληρούμε τα κριτήρια για να είμαστε σήμερα ένα Ολυμπιακό άθλημα. Όποτε αυτό είναι μια δικαίωση όχι μόνο για εμένα, αλλά και για όλους τους αθλητές της γενιάς μου που καταφέραμε αυτή την ένταξη», τονίζει ο ίδιος.

Όσο για το αν ένιωσε άσχημα που δεν του δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει στους ολυμπιακούς αγώνες, λόγω της καθυστέρησης ένταξης του αθλήματος σε αυτούς ο ίδιος απαντά: «Δεν αισθάνομαι καθόλου άσχημα γι’ αυτό, καθώς ό,τι ήταν εφικτό να κατακτήσω -τα χρόνια που αγωνιζόμουν- το κατέκτησα. Αντιθέτως, έχω μεγάλη δίψα, μεγάλα όνειρα και πολύ κέφι για δουλειά με τα νέα παιδιά, τους αθλητές μου και τα βιολογικά μου παιδιά…-που θέλω βέβαια να κατακτήσουν και αυτοί μετάλλια και να φέρουν νίκες στον χώρο».

Για τις φιλοδοξίες του και το όραμα του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θέλω να μεταδώσω όσο μπορώ στα παιδιά το άθλημα του καράτε. Ο πρωταθλητισμός δεν είναι αυτοσκοπός, διότι δεν μπορούν όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με αυτό. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να αντέξουν την «επίπονη» διαδικασία του πρωταθλητισμού. Από εκεί και πέρα σαν μαζικό αθλητισμό τον συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας η φύλου».

Για τα δείγματα βίας στον αθλητισμό που τον τελευταίο καιρό είναι όλο και πιο έντονα στη χώρα μας ο Κώστας Παπαδόπουλος τονίζει πως η ανθρωπότητα θα πρέπει να παραμείνει μακριά από τέτοια φαινόμενα: «Τα θέματα που μαστίζουν τη σημερινή κοινωνία όπως το bullying , η βία κ.α., νομίζω ότι χαλιναγωγούνται μέσα από τις πολεμικές τέχνες, καθώς βοηθάμε τα παιδιά να είναι πιο συγκροτημένα και περισσότερο αυτοπειθαρχημένα σε σχέση με αυτά τα προβλήματα, ώστε να μάθουν να αντιμετωπίζουν τη ζωή με σεβασμό. Αθλητισμός και βία είναι δυο εντελώς διαφορετικές έννοιες, οι οποίες δεν συνάδουν μεταξύ τους», λέει και παράλληλα αναφέρει πως «μια πολεμική τέχνη δημιουργεί πέρα από ένα ισχυρό σώμα και μια ισχυρή προσωπικότητα, που αυτομάτως σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αποτρέψει κάποιες καταστάσεις βίας στο περίγυρο του και στο κοινωνικό του περιβάλλον πιο εύκολα».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και η συμμετοχή του Κώστα Παπαδόπουλου στη ταινία «Hunter Killer» πριν από μερικά χρόνια, κατά την οποία χάρισε στο κοινό αρκετές σκηνές δράσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόταση για τη συμμετοχή στη ταινία έγινε κάποια στιγμή όταν εκείνος βρέθηκε στο Las Vegas για να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο τουρνουά αγώνων, στο οποίο μάλιστα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο: «Θυμάμαι….μια κινηματογραφική εταιρία να με πλησιάζει και να μου κάνει  συμβόλαιο με την προοπτική πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσα να ασχοληθώ με τον κινηματογράφο. Πολλά χρόνια αργότερα η δύναμη των social media ήταν αυτή η οποία με έφερε σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους και έτσι δέχτηκα την πρόταση», δηλώνει.

Για την ενασχόληση του με τον κινηματογράφο τόνισε πως ήταν μια όμορφη εμπειρία: «Το γεγονός ότι γνώρισα πολύ σοβαρούς επαγγελματίες σε ένα άλλο επίπεδο, τελείως διαφορετικό από αυτό του αθλητισμού, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι και αυτοί άκρως ανταγωνιστικοί και άριστοι επαγγελματίες που δουλεύουν με την προσήλωση του πρωταθλητή. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο ταιριάξαμε τόσο πολύ και βγήκε αυτό το ωραίο αποτέλεσμα», κατέληξε ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Κώστας Παπαδόπουλος.  

#papadopoulos #karate #lakkwma #pagkosmios #athlitis #chalkidiki