Συχνά οι άνθρωποι προσποιούνται ή προσπαθούν να δείχνουν κάτι που δεν είναι, πέφτουν στην παγίδα κι αυτό οφείλεται σε ένα απλό πράγμα: Πιστεύουν ότι το «να είμαστε ο εαυτός μας» δεν αρκεί.

Αρκεί να είσαι ο εαυτός σου.

Αν γνωρίζαμε βαθιά μέσα μας ότι το να είμαστε ο εαυτός μας, ότι αυτό που πραγματικά είμαστε είναι αρκετό (και είναι), δεν θα νιώθαμε την ανάγκη να είμαστε κάτι άλλο.

Όμως, ζούμε σε μια κοινωνία που μας υπενθυμίζει καθημερινά ότι αυτό που είμαστε δεν αρκεί. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε φίλτρα, γιατί προφανώς το πραγματικό μας πρόσωπο και σώμα δεν είναι αρκετό. Προσποιούμαστε ότι γνωρίζουμε ή κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά κάνουμε, γιατί τα πραγματικά μας επιτεύγματα δεν είναι αρκετά. Σπαταλάμε χρήματα για να δείξουμε ότι έχουμε περισσότερα πράγματα από όσα πραγματικά μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά. Κρύβουμε ή αλλάζουμε τα ενδιαφέροντά μας, τις σχέσεις μας ή τις ιδιορρυθμίες της προσωπικότητάς μας, γιατί αυτό που είμαστε και επιλέγουμε δεν είναι αρκετό. Τίποτα από αυτά δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με κάποια αυθαίρετα πρότυπα και τις απόψεις άλλων ανθρώπων.

Αν ξέραμε ότι είμαστε αρκετοί, θα ήμασταν ελεύθερα ο εαυτός μας. Και αυτό ακούγεται σαν ένας καταπληκτικός τρόπος ζωής!

Η «παράσταση» ξεκινάει όταν θέλουμε κάτι και δεν πιστεύουμε ότι αυτό που πραγματικά είμαστε είναι αρκετά καλό για να το αποκτήσουμε.

Θα μπορούσε να είναι ότι θέλουμε αγάπη, αποδοχή, έπαινο και επιβεβαίωση.  Ίσως θέλουμε αυτή τη δουλειά, τη φήμη, τον πελάτη ή τα χρήματα. Θέλουμε τους followers, τα likes, τα shares και τα σχόλια. Θέλουμε φίλους, συνεργάτες και δημοτικότητα. Ο μόνος λόγος που προσποιούμαστε είναι για να πάρουμε τα πράγματα που πιστεύουμε ότι δεν είμαστε ικανοί ή δεν αξίζουμε, όπως ακριβώς είμαστε.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ισχύει το αντίθετο!

Με τον κίνδυνο να ακουστεί πολύ ουτοπικό και ρομαντικό, τα πιο εκπληκτικά πράγματα στη ζωή και όλα τα πράγματα που θέλουμε, έρχονται και συμβαίνουν μόνο όταν είμαστε ο αληθινός, αυθεντικός εαυτός μας. Οι καλύτερες ευκαιρίες, οι ικανοποιητικές εμπειρίες και οι πιο υπέροχοι άνθρωποι και σχέσεις συμβαίνουν όταν είμαστε 100% εμείς.

«Προτιμώ να με μισούν για αυτό που είμαι, παρά να με αγαπούν για αυτό που δεν είμαι» – Kurt Cobain

Κανείς δεν θέλει να τον μισούν, αλλά θέλεις πραγματικά να σε αγαπούν για ένα κοστούμι που φοράς σε αντίθεση με αυτό που πραγματικά είσαι; Πόσο καιρό μπορείς να συνεχίσεις να φοράς αυτό το κοστούμι; Σε διαφορετικούς ανθρώπους θα αρέσεις με διαφορετικά κοστούμια – πόσα μπορείς να χωρέσεις στην γκαρνταρόμπα σου; Και πόσα μπορείς να φορέσεις ταυτόχρονα; Είναι σαν να είσαι ηθοποιός 24/7, σίγουρα αυτό θα γίνει κουραστικό και κάποια στιγμή μπορεί να ξεφύγεις. Και μετά τι; Κάποια στιγμή τα κοστούμια υποβαθμίζονται φυσικά. Και μετά τι; Τι θα κάνεις όταν δεν σου έχει απομείνει ενέργεια για να προσποιηθείς και βρεθείς αντιμέτωπος με τον αληθινό σου εαυτό;

 

«Σκίσε τη μάσκα. Το πρόσωπό σου είναι ένδοξο.» – Rumi

Αποδέξου τον εαυτό σου.
Περιόρισε την αρνητική αυτοσυζήτηση.
Γιόρτασε τα δυνατά σου σημεία.
Εκφράσου ελεύθερα.
Δείξε την ευαλωτότητά σου.

Όλοι γεννηθήκαμε για να είμαστε διαφορετικοί. Για να ζήσουμε μια πραγματικά μοναδική ζωή, πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτό που μας κάνει διαφορετικούς, αντί να το κρύβουμε. Η πρόκληση μας είναι ότι η συμμόρφωση είναι εύκολη. Σκεφτείτε το, η εφαρμογή είναι απλή και απαιτεί μηδενικό θάρρος. Το να γεμίσετε το μυαλό σας με μηνύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης, μπορεί να γίνει χωρίς συνειδητή σκέψη. Το να ακολουθείς το κοπάδι απαιτεί πολύ λίγη σκέψη ή προσπάθεια. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να έχουν σκυμμένο το κεφάλι τους και απλώς να ταιριάζουν, αλλά να επιλέγεις να είσαι ο εαυτός σου είναι σε κάνει μοναδικό.

Ελπίζω ότι όταν συμβεί αυτό (και μπορείτε να επιλέξετε να το πραγματοποιήσετε τώρα) θα γευτείτε την ελευθερία. Θα γευτείτε την αυθεντικότητα. Θα διαπιστώσετε ότι όσοι σας αγαπούν και σας αποδέχονται, το κάνουν γιατί πραγματικά σας αγαπούν και σας αποδέχονται. Όσοι σε προσλαμβάνουν, σε πληρώνουν ήκάνουν παρέα μαζί σου, το κάνουν γιατί σε εκτιμούν. Όλα όσα θα ζήσετε θα είναι πολύ πιο μακροχρόνια, αληθινά και ουσιαστικά.

Φανταστείτε να μπορούσαμε όλοι να το ζήσουμε αυτό. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου το «να είσαι ο εαυτός σου» δεν υπάρχει καν ως συμβουλή, επειδή όλοι το κάνουν ήδη.