orfano xiliometro

Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα έργα το περίφημο “ορφανό χιλιόμετρο” στον άξονα Θεσσαλονίκη-Κασσανδρεία οδεύει προς παράδοση τον προσεχή Ιούνιο. Ο άξονας αυτός κατασκευάστηκε τμήμα-τμήμα από τη δεκαετία του 2000 και από το σύνολο του έργου, έμεινε ένα τμήμα περίπου 1.000 μέτρων το οποίο βαπτίστηκε με την παραπάνω ονομασία καθώς ενώ είχε χρηματοδότηση αντιμετώπιζε θέματα απαλλοτριώσεων.

Το τμήμα αυτό παρέμεινε ως έχει με αποτέλεσμα ενώ εκατέρωθεν να υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες, στο τμήμα αυτό να προκαλείται μια στένωση σε ένα δρόμο με 1 λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Το συνολικό πλάτος ήταν μόλις 9 μέτρα έναντι 14 μέτρων στο υπόλοιπο.

Τα αποτελέσματα που βίωναν όλοι οι χρήστες του οδικού  άξονα, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες,  ήταν τραγικά, αφού δημιουργούνταν συνθήκες «μπουκαλιού» με ουρές χιλιομέτρων, παρόμοιες με αυτές που βιώνει κανείς σε αστικούς αυτοκινητόδρομους με κορεσμένο κυκλοφοριακό φόρτο.  Το γεγονός ότι δεν υπήρχε, λόγω της γέφυρας της Ποτίδαιας, εναλλακτικό δίκτυο για τους χρήστες, καθιστούσε το πρόβλημα ανυπέρβλητο.  Αν προσθέσει κανείς και την πιθανότητα ατυχήματος, η αναμονή ξεπερνούσε κάθε όριο.

Πριν από δύο περίπου χρόνια ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Α. Καραμανλής είχε μεταβεί στην περιοχή και μετά από σχετική επικοινωνία που είχε με την νεοεκλεγείσα τότε διοίκηση της Εγνατία οδός ΑΕ και τον Δ/νοντα Σύμβουλο κ. Κων. Κουτσούκο, ενημερώθηκε αναλυτικά για το θέμα και το χρόνιο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και ζήτησε να επιλυθεί.

Ως αποτέλεσμα, δημοπρατήθηκε το σύνολο των εκκρεμοτήτων του έργου, «Κάθετος Άξονας Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκη-Ν. Μουδανιά-Ποτίδαια: “Βελτίωση – διαπλάτυνση τμήματος Ν. Μουδανιά-Ποτίδαια από Χ.Θ. 4+120 έως Χ.Θ. 5+240» και στις 14 Ιουλίου 2020 υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο, διάρκειας 18 μηνών και προϋπολογισμού 5,2 εκ. €. Το ypodomes.com βρέθηκε στην περιοχή και κατέγραψε την πορεία των εργασιών η οποία είναι σε τελικό στάδιο καθώς πραγματοποιείται οδοστρωσία και τελική διαμόρφωση του τμήματος στη νέα του διάσταση.

Ιδιαιτερότητες και δυσκολίες διαχείρισης του έργου

Το έργο δεν είναι απλά ένα «ορφανό χιλιόμετρο» αλλά ένα έργο που εκτείνεται σε μήκους 5,1 χιλιομέτρων με πληθώρα κατασκευαστικών υποδομών και διαχειριστικών δυσκολιών.  Η ιδιαιτερότητα του βρίσκεται κυρίως στο γεγονός ότι κατασκευάζεται ανάμεσα από πλήθος παρακείμενων ιδιοκτησιών, παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνικές μονάδες, καταστήματα τροφίμων, πρατήρια βενζίνης.

Απαιτεί συνεχή εναλλαγή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών, σε περιορισμένο κάθε φορά εύρος, για τη μικρότερη δυνατή όχληση της τουριστικής περιοχής και μετατόπιση δικτύων ΟΚΩ (ρεύματος, τηλεπικοινωνίες, οπτικές ίνες) σε μήκος πλέον των 3km σε μη χαρτογραφημένα δημοτικά και ιδιωτικά δίκτυα ύδρευσης με απαίτηση συνολικής διευθέτησής τους.

Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας ήταν όλα αυτά τα χρόνια το πιο σημαντικό, αφού η υφιστάμενη κατάσταση δεν πληρούσε καμία προδιαγραφή, εξαιτίας της οποίας είχαμε θρηνήσει θύματα. Το ypodomes επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εγνατίας Οδού, Κωνσταντίνο Κουτσούκο ο οποίος σημείωσε πως “το έργο εξασφαλίζει πλέον όχι μόνο αναβαθμισμένες συνθήκες οδικής ασφάλειας για τους οδηγούς, αλλά και ασφαλή πρόσβαση προς το σύνολο των ιδιοκτησιών και των κάθετων οδών προς τη θάλασσα, ανατρέποντας πλήρως  την πρότερη κατάσταση όπου πραγματοποιούνταν διελεύσεις, κατά παράβαση κάθε κανόνα οδικής ασφάλειας, απευθείας από την κύρια οδό σε διάκενα μεταξύ των στηθαίων, χωρίς επαρκές πλάτος για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των οχημάτων”.

Απαλλοτριώσεις και πανδημία

Όπως ανέφερε, απαιτήθηκε η απαλλοτρίωση 134 ιδιοκτησιών με  μεταφορές μετρητών της Δ.Ε.Η., καθαιρέσεις περιφράξεων και ιδιωτικών αποχετευτικών συστημάτων, κοπής και εκρίζωσης δένδρων και σε ορισμένες περιπτώσεις κατεδάφισης τμήματος των οικιών. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Εγνατία Οδός Α.Ε., “έπρεπε να αντιμετωπιστούν πλήθος αντιδράσεων από πλευράς των ιδιοκτητών, τόσο σε προφορικό επίπεδο όσο και σε νομικό, αντιδράσεις που ήταν κατανοητές λόγω της τουριστικής φύσης της περιοχές. Η κατάληξη ήταν τελική ευτυχής για όλους καθώς υπήρξε συνεννόηση και διευθέτηση όλων των ζητημάτων που κλήθηκε η εταιρεία να αντιμετωπίσει”.

Στις προηγούμενες δυσκολίες προστέθηκε και η διαχειριστική δυσκολία της πανδημίας, αφού μετά την υπογραφή της σύμβασης έπρεπε να εκτελεστεί ένα έργο σε πρωτόγνωρες συνθήκες, με συνεργασία της υπηρεσίας της «Εγνατία Οδός ΑΕ», του αναδόχου και των ιδιοκτητών εκατέρωθεν της οδού, ενώ ταυτόχρονα οι μετακινήσεις λόγω πανδημίας είχαν περιοριστεί.

Το χρονικό αυτό διάστημα, το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, ο Υπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ο Υφυπουργός κ. Γ. Καραγιάννης παρακολούθησαν την εξέλιξη του έργου με την Εγνατία Οδό ΑΕ και τον Δ/νοντα Σύμβουλο κ. Κων. Κουτσούκο και αντιμετώπισαν σε πολλαπλά επίπεδα τις δυσκολίες του έργου.  Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός πρόσφατα, έχοντας φτάσει το έργο στο επίπεδο των ασφαλτικών, είναι πλέον ορατή η ημερομηνία παράδοσης της κύριας αρτηρίας και προγραμματίζεται, πριν  την αργία του Αγίου πνεύματος, να δοθεί στην κυκλοφορία και  έτσι ένα πρόβλημα δεκαετίας θα πάψει πλέον να υπάρχει οριστικά.

Ο κ.Κουτσούκος ολοκληρώνοντας υπογράμμισε πως “Η ολοκλήρωση του έργου θα σημάνει και την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού οδικού άξονα που έμεινε ημιτελής για 10 και πλέον έτη. Ο σημαντικότερος τουριστικός προορισμός της Βόρειας Ελλάδας θα είναι πλήρως έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες της περιοχής στον άξονα Θεσσαλονίκη-Κασσανδρεία με τα 1.000 αυτά μέτρα με τα ίδια χαρακτηριστικά, με άνεση και με αυξημένη την οδική ασφάλεια. Είναι ένα έργο που προχωρά σε χρόνο-ρεκόρ και είμαστε ικανοποιημένοι που συμβάλλουμε στην βελτίωση της κυκλοφορίας, του περιβάλλοντος και της οδικής ασφάλειας”.

Το έργο έχει αναλάβει η Μηχανική Περιβάλλοντος και περιλαμβάνει :

• Διαπλάτυνση, βελτίωση και ενίσχυση της Επαρχιακής οδού Μουδανιών – Καλλιθέας, σε μήκος 1.2km περίπου.
• Κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου (SR) που αποτελείται από τον αριστερό παράπλευρο ~3.150m και τον δεξιό παράπλευρο ~800m, με κατάλληλες διευθετήσεις για την πρόσβαση σε πλήθος παρόδιων ιδιοκτησιών και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης, «ανακουφίζοντας» την κύρια οδό από πρόσθετο κυκλοφοριακό φόρτο.
• Κατασκευή 3 ισόπεδων κυκλικών κόμβων (roundaboutς) με ακτινικές συνδέσεις προς το τοπικό δίκτυο και την αρτηρία
• Κατασκευή κλάδων εισόδου προς την αρτηρία και εξόδου από αυτήν προς το παράπλευρο δίκτυο με διαμόρφωση αντίστοιχων λωρίδων επιτάχυνσης και επιβράδυνσης.

Στις εργασίες κατασκευής του έργου εκτός από χωματουργικά, οδοστρωσία και ασφαλτικά περιλαμβάνονται:

• Μικρά τεχνικά έργα (οχετοί, τοίχοι αντιστήριξης).
• Δύο πεζογέφυρες καθώς και η επέκταση της υφιστάμενης με κλιμακοστάσια και εκατέρωθεν ανελκυστήρες σύμφωνα με προδιαγραφές ΑΜΕΑ, εξασφαλίζοντας ασφαλή πρόσβαση των χρηστών προς τη θάλασσα
• Εφαρμογή πρωτοποριακού για την Ελλάδα συστήματος διήθησης ομβρίων υδάτων τύπου STORMBOX ωφέλιμης χωρητικότητας 1.520m3
• Κατασκευή αντλιοστασίου ξηρού τύπου ομβρίων, ονομαστικής παροχής 55m3/h, μανομετρικού ύψους 18,5m
• Κατασκευή 2 μονάδων ελέγχου ρύπανσης Μ.Ε.Ρ. κατηγορίας Δ
• Εργασίες  σήμανσης ασφάλισης (τοποθέτηση 6.800m Σ.Α.Ο. διαφόρων τύπων στην αρτηρία και στις παράπλευρες οδούς και ενός Σ.Α.Ε.Π. κλάσης 110R)
• Εργασίες ηλεκτροφωτισμού κλάδων εισόδου-εξόδου και 3 κυκλικών κόμβων του έργου (56 ιστοί οδοφωτισμού συνολικά)

ypodomes.com