Σημαντική αύξηση της τάξης των 50 ευρώ τον μήνα στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνεπώς, ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται πλέον στα 713 ευρώ από τα 663 που ήταν μέχρι σήμερα. Όσον αφορά το καθαρό εισόδημα αυτό διαμορφώνεται στα 613 ευρώ από Πρωτομαγιά και στα 614 από την πρώτη ημέρα του Ιουνίου.

«Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα, αυξάνεται και κατά 31 ευρώ το επίδομα ανεργίας, εξαιτίας της μεταβολής του βασικού μισθού.

«Οφείλω να σημειώσω πως η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας. Το ποσοστό αύξησης του πρώτου μισθού απασχόλησε πολύ την αρμόδια επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και τον υπουργό Εργασίας. Όμως αποτελεί πολιτική μας απόφαση. Την οποία και θα εισηγηθώ με θέρμη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Γιατί σε κάθε κοινή δοκιμασία, κοινή είναι και η ευθύνη. Και όπως δίκαια πρέπει να αναλαμβάνονται τα βάρη, έτσι δίκαια θα πρέπει και να έχουν όλοι μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός, με την συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού (μετά και την πρώτη που είχε γίνει πριν από λίγους μήνες) να αγγίζει το 9,7%.

#Μητσοτάκης #Αύξησημισθού