Όταν οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, που ήθελαν κατάληψη του Κιέβου, φέρεται να εντόπισαν κάποια ενδιαφέροντα πράγματα στις «αποσκευές τους». Εντός των στρατιωτικών οχημάτων βρήκαν ρωσικές στολές παρέλασης.

«Περίμεναν να καταλάβουν το Κίεβο σε δύο ημέρες και στη συνέχεια να κάνουν παρέλαση εδώ» δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπόρεσε να στήσει παρέλαση στην ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά μία παρέλαση στη Μόσχα είναι προ των πυλών και ό,τι και εάν συμβαίνει στο πεδίο των μαχών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανολογείται ότι θα κηρύξει νίκη της Ρωσίας σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Στις 9 Μαΐου είναι μία από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές της Ρωσίας, η Ημέρα της Νίκης – πρόκειται για την επέτειο από την παράδοση των Γερμανών και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε τέτοια ημέρα το Κρεμλίνο κάνει επίδειξη της δύναμης της χώρας – απέναντι σε φίλους και εχθρούς.

Η Ημέρα της Νίκης αφορά μόνο τη στρατιωτική ισχύ και φέτος, που έρχεται εν μέσω πολέμου (ακόμα και εάν οι Ρώσοι απαγορεύεται να τον αποκαλούν έτσι και περιορίζονται στον όρο «στρατιωτική επιχείρηση») δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή από το να καυχηθούν για τη νίκη.

Οι πληροφορίες των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Ρώσοι αναλυτές αλλά και η κοινή λογική ορίζουν πως ο Πούτιν θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Η ημερομηνία αυτή θα σημάνει τη νίκη της Ρωσίας σε κάποιον τομέα.

Η επιχείρηση της χώρας έχει εστιάσει στην ανατολική Ουκρανία και ειδικότερα στην περιοχή του Ντονμπάς, κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπου υπάρχουν πολλοί Ρώσοι και ρωσόφωνοι πολίτες.

Ο Πούτιν θα αναζητήσει εκεί τη νίκη, μία «μεγαλειώδη νίκη», την οποία θα μπορεί να παρουσιάσει στον λαό του για να αποδείξει πως είναι δήθεν ο μεγαλύτερος ηγέτης παγκοσμίως και η «ειδική επιχείρησή του» άξιζε τις επιπτώσεις – οικονομικές και μη.

Μέχρι στιγμής, ο πόλεμός του δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το αντίθετο, μάλιστα, έχει ενισχύει το εθνικό αίσθημα των Ουκρανών και έχει ενώσει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και τη Δύση. Παρ΄όλα αυτά, ο Πούτιν έχει καταφέρει να αποκρύψει αυτά τα γεγονότα από τους πολίτες του, κλείνοντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Οι Ρώσοι ενημερώνονται μόνο από κρατικά μέσα, τα οποία ακολουθούν πιστά τη γραμμή Κρεμλίνου.

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, μερικές ειδήσεις περνούν στη Ρωσία και ο Πούτιν δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να χαλάσει η εικόνα του και να αποδυναμωθεί, όπως σχολιάζει το CNN. Άρα, χρειάζεται, επειγόντως, μία μεγάλη νίκη.

Στις 9 Μαΐου, λοιπόν, θα σταθεί στην Κόκκινη Πλατεία, σε μία σκηνή που είναι κατασκευασμένη μπροστά από το μαυσωλείο του Βλαντίμιρ Λένιν, και θα προσποιηθεί πως όλα βαίνουν καλώς.

Είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει και κάτι για το Ντονμπάς. Ίσως ότι το «απελευθέρωσε» από τους «ναζί», που ισχυρίζεται ότι εξουσιάζουν την Ουκρανία. Ίσως υπάρξει άλλο ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό του 2014 για την Κριμαία.

Πηγή: cnn