Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για 15 και 16 ευρώ το κιλό στον πασχαλινό οβελία. Ακόμη όμως και τα 13 ευρώ είναι αρκετά ακριβά για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Η Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο είναι οι τελευταίες μέρες για τα ψώνια των ημερών και ήδη στη Χαλκιδική μπορεί κανείς να βρει κατσικάκι με 9 ευρώ και αρνάκι με 10 ευρώ το κιλό. Ανάλογα πέφτουν οι τιμές και στα οπωροκηπευτικά.

Η κίνηση πάντως, στις αγορές Μουδανιών και Πολυγύρου, δεν φτάνει να καλύψει τους χαμένους τζίρους των εμπόρων από όλο το προηγούμενο διάστημα, και το κόστος της ενεργειακής κρίσης. Ο εμπορικός κόσμος δεν παύει να παραμιλά από τους λογαριασμού ρεύματος που έλαβε, με τα… ραβασάκια να περιλαμβάνουν υπέρογκα ποσά, δύο και τρεις φορές πάνω από τα συνηθισμένα.

Εκτιμήσεις για το κόστος του Πασχαλινού τραπεζιού

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. -ΕΣΕΕ) προέβη και φέτος στην εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, μέσω επιτόπιας τιμοληψίας τόσο από μεγάλες αλυσίδες super-markets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, αλλά και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η εκτίμηση του κόστους για το πασχαλινό τραπέζι του 2022 επιχειρείται εν μέσω ενός ιδιαίτερα ρευστού πλαισίου, καθώς οι μεταβολές των τιμών είναι πολύ συχνές.

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ εκτιμά ότι το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 67,70 και 95,20 ευρώ. Σε σχέση με το 2021, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού φαίνεται ότι θα είναι πολύ αυξημένο από 13,1% έως 19,2%, ένα εύρος όμως που σκιαγραφεί και την ποικιλία επιλογών που έχουν οι καταναλωτές. Οι τιμές είναι ισχυρά διογκωμένες ακόμη και σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2021 οπότε το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ είχε εκτιμήσει το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19,0% κλπ.

Όπως υπογραμμίζεται, οι καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αβεβαιότητα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και κυρίως η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων έχουν ισχυρό επιβαρυντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του επιπέδου των τιμών.