Θαλάσσια μέσα του δήμου, ή και ιδιώτη επιστρατεύονται για να φτάσει το Άγιο Φως στο μοναδικό νησάκι της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αμμουλιανή Χαλκιδικής.

Στον δήμο Αριστοτέλη οι δημοτική αρχή μεταβαίνει στο αεροδρόμιο Μακεδονία και μεταφέρει το Άγιο Φως στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, στην Αρναία. Από τον Μητροπολιτικό ναό, οι τοπικές ενορίες δια εκπροσώπων τους παίρνουν το Άγιο Φως και το μεταφέρουν με τη σειρά τους στις εκκλησίες του κάθε χωριού.

Έτσι, φτάνει το Άγιο Φως οδικώς ως την Τρυπητή και στη συνέχεια με σκάφος διασχίζει απόσταση 3,58 χιλιόμετρα (ή 2,23 μίλια) και φτάνει στο λιμάνι της Αμμουλιανής για να οδηγηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Πεποίθηση της δημοτικής αρχής, όπως τονίζει ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, είναι πως του χρόνου, το Άγιο Φως θα φτάσει στον ανακαινισμένο πλέον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου εκτελούνται εργασίες αναπαλαίωσης.

Θυμίζουμε ότι η πορεία των εργασιών καθορίστηκε παρουσία του Προϊσταμένου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής και Αγίου Όρους Γιώργου Σκιαδαρέση και  του Δημήτρη Καλάκου, εκπροσώπου του Πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία χρηματοδοτεί το όλο έργο, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του καλοκαιριού.