Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα 

Με φαντασμαγορικό τρόπο υποδέχονται κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Νέο Μαρμαρά, την χαρμόσυνη είδηση της Αναστάσης του Θεανθρώπου.

Πλήθος πιστών παρακολουθεί την Αναστάσιμη Ακολουθία και στη συνέχεια κατευθύνονται όλοι μαζί προς τον αύλειο χώρο του ναού, εκεί όπου κάθε χρόνο ο ιερέας της ενορίας, πάτερ Ιάκωβος, μαζί με τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες ψάλλουν το Χριστός Ανέστη.

Με μία μοναδική θέα στο γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας η Ανάσταση στον Νέο Μαρμαρά ξεχωρίζει. Με το άκουσμα του Χριστός Ανέστη δεκάδες πυροτεχνήματα, καπνογόνα, βεγγαλικά κ.α. εκτοξεύονται στον Αναστάσιμο ουρανό κάνοντας κυριολεκτικά την νύχτα μέρα, την ώρα που τα καραβάκια και τα ψαροκάικα του χωριού σφυρίζουν χαρμόσυνα μέσα από την θάλασσα!

Το θέαμα μάλιστα γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό όταν ο ουρανός γίνεται κατακόκκινος, θαρρεί κανείς πως τον έβαλαν φωτιά. Όμως δεν έβαλαν φωτιά τον ουρανό, αλλά τον Ιούδα τον οποίο αφού πρώτα τον χλεύασαν σε όλο το χωριό, τον κρέμασαν το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου έξω από την εκκλησία.

Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο αναβιώνει από τους νέους και τις νέες του χωριού, έχοντας μάλιστα μεγάλη απήχηση στο κοινό. Ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι από τον παλιό Μαρμαρά, διατηρώντας έτσι τα ήθη και τα έθιμα τους ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου.Φέτος ο Ιούδας ήταν πιο επίκαιρος από ποτέ αφού επάνω στα ρούχα ήταν γραμμένα πρόσωπα και γεγονότα που ταλανίζουν τον κόσμο μας.

Έτσι λοιπόν την ώρα που οι καμπάνες θα σημάνουν ο Ιούδας στον Νέο Μαρμαρά θα γίνει παρανάλωμα του πυρός με τον κόσμο να αποθεώνει εκκωφαντικά το έθιμο!!!