Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα

Ένας Άγιος με ξεχωριστή θέση στην καρδιά των κατοίκων της Σάρτης που τιμήθηκε με έναν ξεχωριστό τρόπο από τους Αφησιανούς και σήμερα μας δείχνει πως το παρελθόν αποτυπώνεται πλήρως στο παρόν.

Μία αγάπη καλά φυλαγμένη στις καρδιές των ανθρώπων της Σάρτης που δεν έσβησε ποτέ! 

Δεν έσβησε ποτέ η αγάπη για τον Άγιο Γεώργιο που ήταν ο προστάτης της παλιάς πατρίδας του νησιού τους…αφού ερχόμενοι στη νέα τους πατρίδα τον έφεραν μαζί τους, στην καινούργια τους ζωή. Η πίστη τους στο Άγιο ήταν το φυλαχτό τους.

Αφήνοντας λοιπόν πίσω τους τα όνειρα μιας ζωής, τις περιουσίες τους, την ζωή τους ολάκερη…ξεπροβάλει η νέα τους πατρίδα, η σημερινή Σάρτη. Το φως της Παναγίας και του Θεού τους καθοδηγεί και το μετόχι της ιεράς μονής Ξηροπόταμου γίνεται η πρώτη κατοικία των προσφύγων, πριν εγκατασταθούν στα παράλια.

Σε εκείνο το σημείο υπήρχε ένα ξωκλήσι που αρχικά έφερε το όνομα των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, οι κάτοικοι όμως είχαν δώσει υπόσχεση στον Άγιο τους ότι στη νέα τους ζωή θα υπάρχει εκεί μαζί τους…να τους προστατεύει και να τους παρηγορεί. Έτσι λοιπόν, αποφασίζουν και μετονομάζουν το ξωκλήσι στον όνομα του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και του Τροπαιοφόρου.

Ο λαμπρός εορτασμός του

Κάθε χρόνο στη μνήμη του Αγίου οι κάτοικοι της Σάρτης του δήμου Σιθωνίας, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Αφησιά”, φορώντας παραδοσιακές στολές από τη θάλασσα του Μαρμαρά παίρνουν  την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και μαζί με τους κατοίκους της Σάρτης κατευθύνονται προς το εκκλησάκι στην περιοχή της Μονής Ξηροποτάμου για να τιμήσουν την μνήμη του.

Παρότι με τα χρόνια σιγά σιγά το τελετουργικό έσβηνε, τα μέλη του Συλλόγου Αφησιά, «φρουροί» της παράδοσης επανέφεραν το έθιμο και ζωντάνεψαν τον εορτασμό με μία λαμπρή γιορτή ως ένδειξη αγάπης προς τον Άγιο, αλλά και της αλησμόνητης πατρίδας τους…

Γιατί…Το μυαλό δεν έπαψε ποτέ να γυρνάει στο παρελθόν…

Η καρδιά δεν έπαψε ποτέ να αγαπά…

Η μνήμη δεν έπαψε ποτέ να θυμάται…

Φέτος λόγω των μέτρων που ισχύουν ακόμη για τον κορονοϊό όπως εξήγησε στο XalkidikiPolitiki ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της Σάρτης “Η Αφησιά”, Νίκος Πετσάβας ο εορτασμός θα είναι διαφορετικός: «Δυστυχώς για ακόμη μια χρόνια είμαστε υποχρεωμένοι να μην γιορτάσουμε έτσι όπως θα θέλαμε τον Άγιό μας. Παρολ’αυτά πολλοί είναι αυτοί που θα ανέβουν στο μετόχι για να εκκλησιαστούν και θα παραμείνουν εκεί για να γιορτάσουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Ελπίζουμε του χρόνου πρώτα ο Θεός να γιορτάσουμε τούτη την ημέρα με τις πρέπουσες τιμές, χωρίς περιορισμούς», κατέληξε ο κ. Πετσάβας.