Ξεκίνησαν ήδη και επίσημα οι εργασίες για το φυσικό αέριο στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο.

Την Τετάρτη 27 Απριλίου ξεκίνησε το «σκάψιμο» σε κεντρικούς δρόμους όπου θα εκτείνεται το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, που σημειωτέων επιχορηγείται από το ΕΣΠΑ. Οι δημότες που θα θελήσουν να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου θα έχουν απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των ρυθμιζόμενων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τελών σύνδεσης. Επιθυμία της δημοτικής αρχής, όπως τόνισε ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, είναι η επέκταση του δικτύου και σε άλλες περιοχές όπως η Γαλάτιστα και η Ορμύλια.

«Παράλληλα με το αέριο έχουμε κάνει την πρόβλεψη, οι σωληνώσεις που θα μπουν να μπορούν στο μέλλον να υποδεχθούν και υδρογόνο», τόνισε αναφορικά με το έργο ο κ. Ζωγράφος. Ο ίδιος κάλεσε τους κατοίκους του Πολυγύρου να προχωρήσουν στις ενέργειες ώστε να έχουν μια δεύτερη υποδομή για θέρμανση, όπως είναι το αέριο, και ανάλογα να κάνουν χρήση όταν το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες. «Η εταιρεία που συνεργαζόμαστε σύντομα θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες όπως και στις άλλες πόλεις όπου μπήκε», σημείωσε ο δήμαρχος.

 

Σύμφωνα με το Νικόλαο Κουτσογιάννη, Σύμβουλο Διοίκησης της HENGAS το δίκτυο θα καλύψει το 90 τοις εκατό της πόλης του Πολυγύρου. Στόχος είναι, όπως είπε, να ξεκινήσει η τροφοδοσία της περιοχής με αέριο από τον Σεπτέμβριο κιόλας. Όσον αφορά τις συγκυρίες της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Κουτσογιάννης δήλωσε ότι η αίσθηση που δίνουν οι διεθνείς κινήσεις είναι η προσπάθεια να υπάρξει μια αποκλιμάκωση των τιμών ώστε να επανέλθει ισορροπία στις τιμές φυσικού αερίου.

Οι κάτοικοι Πολυγύρου πλέον θα κληθούν να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές εντός της οικίας τους με μετατροπές στα θερμαντικά σώματα και τους λέβητες. Το κόστος σύνδεσης που γλιτώνουν οι κάτοικοι και κανονικά θα ανερχόταν στα 900 ευρώ, αποτελεί μια μεγάλη ανάσα για όσους θελήσουν να προχωρήσουν στη σύνδεση. Δεν αποκλείεται να αναζητηθούν ανάλογα χρηματοδοτικά προγράμματα για τις αναγκαίες οικιακές μετατροπές.