Ο γνωστός Ρώσος επιχειρηματίας και τραπεζίτης Όλεγκ Τινκόφ, ο οποίος τάχθηκε κατά του πολέμου που διεξάγει η χώρα του στην Ουκρανία και αναγκάστηκε να πουλήσει με εντολή του Κρεμλίνου το μερίδιο που κατείχε στην τράπεζα που ο ίδιος ίδρυσε, δηλώνει με ανάρτησή του στο Instagram, ότι έχασε τα πάντα, αλλά δεν έχασε την ψυχή του.

«Είναι λυπηρό που η χώρα μου διολίσθησε οριστικά στον αρχαϊσμό, τον πατερναλισμό και την δουλοπρέπεια… Έχασα τα πάντα, αλλά δεν έχασα την ψυχή μου», γράφει ο ο Τινκόφ και προσθέτει:«Δεν μπορώ να βγάζω χρήματα στην χώρα, η οποία διεξάγει πόλεμο με τον γείτονά της, σκοτώνοντας αμάχους και παιδιά, δεν χρειάζομαι καμία δικαιολογία!».

«Αυτό είναι το ΚΑΚΟ, εγώ είμαι με το μέρος του ΚΑΛΟΥ!» έγραψε ο Τινκόφ.

Στις 8 Απριλίου ο όμιλος «Interros» του Βλαντίμιρ Ποτάνιν αγόρασε το 35% των μετοχών της TCS Group Holding -μητρικής εταιρείας του ομίλου Tinkoff- της οικογενείας του Όλεγκ Τινκόφ. Ο Τινκόφ δήλωσε ότι είναι ευγνώμων στον Ποτάνιν ο οποίος σε σύντομο διάστημα εξαγόρασε την τράπεζα.

«Δειλοί, έχετε μια ζωή και πρέπει να την ζήσετε σαν άνθρωποι» δήλωσε ο Τινκόφ απευθυνόμενος στους Ρώσους ολιγάρχες. «Παίρνω μαζί μου από την χώρα τους τίτλους TINKOFF και LA DATCHA. Ανήκουν στην οικογένειά μου, δεν θέλω να τους ‘αμαυρώσω’ με το αίμα των Ρώσων στρατιωτών και των κατοίκων της Ουκρανίας!»

«Η Ουκρανία θα νικήσει, γιατί το καλό νικάει πάντα το κακό, έτσι μας έμαθαν στο σχολείο» έγραψε ο Τινκόφ.

Στο τέλος της ανάρτησης, ο Τίνκοφ αναφέρει μια ατάκα από την κωμωδία του Αλεξάντερ Γκριμπογιέντοφ «Συμφορά απ’ το πολύ μυαλό»: «Εδώ δεν θα ξανάρθω πια. Πάω να ψάξω μια γωνιά για να βάλω το πληγωμένο μου συναίσθημα. Μια άμαξα, μια άμαξα (πάω να βρω) για μένα».

Χθες 2 Μαΐου ο Τινκόφ δήλωσε ότι τον υποχρέωσαν να πουλήσει το μερίδιό του στην τράπεζα Tinkoff κάτω από τις πιέσεις του Κρεμλίνου και μετά τις αντιπολεμικές δηλώσεις που είχε κάνει. Όπως δήλωσε ο Τινκόφ, η Διοίκηση του Ρώσου προέδρου απείλησε να εθνικοποιήσει την τράπεζα, εάν ο Τινκόφ δεν διακόψει τις σχέσεις μαζί της και αν η τράπεζα Tinkoff δεν αλλάξει ονομασία.

Στις 22 Απριλίου η Tinkoff-Bank στο επίσημο κανάλι που διαθέτει στο Telegram, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην μετονομασία της εντός του 2022. Πριν την ανακοίνωσή της αυτή, ο Τινκόφ σε ανάρτησή του στο Instagram τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν βλέπω κανέναν που να έχει κέρδος από αυτόν τον παράλογο πόλεμο! Σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι και στρατιώτες!» είχε γράψει τότε.

Πηγή: news247