Η αδελφοποίηση με τα νησιά του Μαρμαρά είναι ένας στόχος που επιδιώκει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προικόννησος του Νέου Μαρμαρά, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στις 10, 11, και 12 Ιουνίου θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις με κεντρική την υπογραφή των πρωτοκόλλων αδελφοποίησης στις 11 του μήνα. Μιλώντας στο Xalkidikipolitiki, και στη Σουζάνα Καζάκα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αβραάμ Σαλπικτίδης, ξετύλιξε το σκεπτικό της απόφασης που όπως είπε επρόκειτο να πάρει σάρκα και οστά σε δύο στάδια.

Οι αρχικές σκέψεις της αδελφοποίησης είτε με τους συλλόγους των δύο περιοχών είτε με έναν κοινό φορέα από ελληνικής πλευράς δεν μπόρεσαν να γίνουν πράξη λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού. «Φέτος όμως κάνουμε το πρώτο μέρος της αδελφοποίησης μεταξύ δήμων κοινοτήτων και συλλόγων, αλλά το επόμενο βήμα θα είναι το συντονιστικό όργανο να προετοιμάσει την αδελφοποίηση με τον Μαρμαρά Προποντίδας», τόνισε ο κ. Σαλπικτίδης.

Από τη Σιθωνία, δύο χωριά έχουν αναφορά στην Προικόννησο. Ο Ν. Μαρμαράς και η Σάρτη. Το ίδιο ισχύει για Ουρανούπολη, Αμμουλιανή, Πυργαδίκια και Νέα Ρόδα του δήμου Αριστοτέλη. Εκτός Χαλκιδικής, η λίστα περιλαμβάνει τη Λίμνη Ευβοίας, τα Παλάτια, ένα μικρό κομμάτι στον Ωρωπό και το Αίγιο. Στα νησιά, αναφορά υπάρχει στη Λήμνο και ειδικότερα στη Ν. Κούταλη. Αυτά τα στοιχεία έχει συγκεντρώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος σύμφωνα με τον κ. Σαλπικτίδη.

 

«Διακαής πόθος είναι να γνωριστούν οι πολίτες των παραπάνω περιοχών μεταξύ τους. Να γνωρίσουμε  ο ένας τον τόπο του άλλου, και να έχουμε ανταλλαγή απόψεων σε πολλούς τομείς», επισημαίνει, κι όπως λέει, ακόμη και μακρινούς συγγενείς μπορεί να βρει κανείς.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλπικτίδη η επέτειος των 100 χρόνων είναι επέτειος μνήμης για όλα όσα χάθηκαν, ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. «Όσοι ήρθαν εδώ, προικισμένοι με το μυαλό τους και τα δυο τους χέρια μονάχα, ήρθαν στο πουθενά και έστησαν χωριά και κωμοπόλεις που εμείς πλέον χαιρόμαστε», σημείωσε με έμφαση επικαλούμενος μια διφορούμενη φράση της Μεγάλης Ιδέας, «πάλι με χρόνια και καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι».