Στην αξία των εμβολίων και τη δυνατότητα ελέγχου της επιδημίας μετά από δύο χρόνια αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιόδρας, με τις τρεις δόσεις εμβολίου καταφέραμε να αποφύγουμε 39.000 θανάτους.

«39,000 θάνατοι έχουν αποφευχθεί μέσω του εμβολιασμού από την αρχή της πανδημίας έως τον Απρίλιο του 2022 στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η ανοσία που έχει επιτευχθεί, καθώς και η καλοκαιρία θα βοηθήσουν στο έλεγχο της πανδημίας, ενώ δεν απέκλεισε την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

«Η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα μας βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιοδρας.

«Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί όμως από τα εμβόλια και τη δυνατότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων» σημείωσε ο καθηγητής.

Πηγή: lifo