Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 Ω/11.00 π.μ. (επί χάρτου) και Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 Ω/11.00 π.μ. (πραγματική επί του πεδίου) θα πραγματοποιηθεί στην Κοινότητα Φούρκας του Δήμου Κασσάνδρας – Πολιτιστικό κέντρο Φούρκας, άσκηση ετοιμότητας – ευρείας έκτασης – προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών λόγω μεγάλης δασικής πυρκαγιάς με την κωδική ονομασία: ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ  2022 . Το σενάριο της άσκησης, θα είναι ρεαλιστικό, κατά το δυνατόν, με την υλοποίηση του επικαιροποιημένου σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ έτους 2022, Δήμου Κασσάνδρας.

Οι υπηρεσίες που θα λάβουν μέρος θα είναι:

  • Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης
  • Η Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος Κασσάνδρας),
  • Η Πολιτική Προστασία Δήμου Κασσάνδρας
  • Η Δ.Ι.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής
  • Η ΕΛ.ΑΣ (Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής),
  • Το Ε.Κ.Α.Β.
  • Το Λιμεναρχείο Νέων Μουδανιών
  • Η Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής (Δασαρχείο Κασσάνδρας),
  • Οι Εθελοντικές οργανώσεις – ομάδες ενταγμένες στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π.
  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φούρκας

Η άσκηση θα δώσει την ευκαιρία στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να δοκιμάσουν τα όρια των δυνατοτήτων τους σε σχεδόν πραγματικές συνθήκες. Θα ενημερωθούν – θα εκπαιδευτούν και θα δοκιμαστούν – για τις διαδικασίες, τις απαιτήσεις και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που προκύπτουν κατά την υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού και θα αναδειχτούν τυχόν προβλήματα και δυσκολίες κατά την οργάνωση και υλοποίηση της δράσης. Ακόμη, θα καταδείξουν τον υψηλό βαθμό οργάνωσης της κάθε μιας υπηρεσίας ξεχωριστά καθώς επίσης και την σημαντικότητα της συνεργασίας των υπηρεσιών που ανήκουν στην Πολιτική Προστασία.

Στην άσκηση θα παρευρίσκονται:

Επίσημοι και λοιποί προσκεκλημένοι: ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Στυλιανίδης Χρήστος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παπαγεωργίου Βασίλειος, οι Βουλευτες Νομού Χαλκιδικής, ο Περιφερειάρχης ΚΜ, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργου, ο Αρχηγός ΠΟΥ, ο Συντονιστής Επιχειρ. Κεντρικ. Μακεδονίας, ο Διοικ/της Περιφερ, Δ/νσης ΠΟΥ Κεντρ. Μακ., ΠΥ Πολυγύρου, Υπολιμεναρχείο Νεων Μουδανιών, Ταξίαρχος Αστυνομ. Δ/νσης Χαλκιδικής, Δ/ντης Πολιτικής Προστασίας Κενρικ. Μακεδονίας, η Δήμαρχος του Δήμου Κασσάνδρας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Εκπρόσωποι φορέων & Συλλόγων, εκπρόσωποι Εθελοντικών οργανώσεων & υπηρεσιών, πολίτες.

Η Δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιά Αναστασία με αφορμή την επικείμενη άσκηση είπε:

«Μέλημά μας για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και ειδικά τις δασικές πυρκαγιές, είναι η πρόληψη γι αυτό και συντηρούμε και διαφυλάττουμε τα δασικά οικοσυστήματα είτε με αντιπυρικές λωρίδες συντήρησης δασοδρόμων …είτε με προγραμματισμένες παρεμβάσεις με τη σύμφωνη γνώμη της Δασικής υπηρεσίας ,αλλά όση σημαντική είναι η πρόληψη άλλο τόσο είναι και η συνεργασία  με τους εμπλεκόμενους φορείς- Πολιτική Προστασία, πυροσβεστική, δασική υπηρεσία ,τοπικές & εθελοντικές οργανώσεις κ.λ.π. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να  καταπολεμήσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής  και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

#Χαλκιδική #Δήμος_Κασσάνδρας #Άσκηση #Πυροσβεστική #Πυρκαγιά #Αναστασία_Χαλκιά