«Οι Βαλκανικές χώρες και ξεχωριστά οι χώρες της άλλοτε Μεγάλης Μοραβίας τιμούν ιδιαίτερα τους δύο Θεσσαλονικείς Αγίους που αποτελούν ένα κοινό σημείο αναφοράς στην ιστορική και θρησκευτική πορεία τους. Αυτό σήμερα μπορεί να γίνει αφορμή και λόγος αφενός για περαιτέρω σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και αφετέρου ενδυνάμωσης του θρησκευτικού τουριστικού ρεύματος προς την Θεσσαλονίκη, την γενέτειρα των Αγίων Ισαποστόλων και πόλη του Αγίου Δημητρίου, το Άγιον Όρος και την Μακεδονία αλλά και διαρκές σημείο αναφοράς στην αναζήτηση κοινών συνισταμένων των χωρών της Ε.Ε για θέματα πολιτισμού. Η πολιτιστική παρακαταθήκη του έργου των δύο Θεσσαλονικέων Αγίων και φωτιστών των Σλάβων και το πνεύμα της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης αποτελούν βάσεις γι΄ αυτό. Γι’ αυτό το λόγο τα δύο αδέλφια παραμένουν πάντοτε ορόσημα ανεξάντλητης πνευματικής ακτινοβολίας και προσφοράς, ως άγιοι που ενώνουν τους λαούς», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Οι Θεσσαλονικείς άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος. Η συμβολή τους στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Το Συνέδριο διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Κυριλλο-Μεθοδιανών Σπουδών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, το Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου, τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο The Cultural Route of Saints Cyril and Methodius.

Μετά την τελετή έναρξης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης εγκαινίασε την Έκθεση «Οι Θεσσαλονικείς άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, Βυζαντινοί ιεραπόστολοι».