Περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο – Μάϊο και Ιούνιο – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Το νέο “ράλι” μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού για τον Απρίλιο, αναμένεται να συνεχιστεί και για τους επόμενους δύο μήνες όπως επιβεβαίωσε χτες υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης ενώ αποκλιμάκωση αναμένεται από τον Ιούλιο.

“Αναμένουμε κορύφωση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους δύο μήνες και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από την αρχή του δευτέρου εξαμήνου”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10,2% φτάνοντας περίπου στα επίπεδα που είχε βρεθεί στα μέσα της 10ετίας του ’90 με νόμισμα τη δραχμή, κυρίως λόγω των τιμών των ενεργειακών προϊόντων που είναι υπεύθυνες για την αύξηση κατά 6,61% του γενικού δείκτη αλλά και των τροφίμων.

Με βάση τα στοιχεία οι τιμές στο φυσικό αέριο καταγράφουν για τον Απρίλιο αύξηση 122,6%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 88,8%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών κατά 29%.

Στις τιμές βασικών τροφίμων καταγράφονται αυξήσεις 22% στα έλαια και τα λίπη, 14,1% στα κρέατα, 13,8% στα νωπά λαχανικά, 11,7% στα γαλακτοκομικά και τα αυγά και 10% στο ψωμί και τα δημητριακά, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία που έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων των δημητριακών.

Μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στα νωπά φρούτα (8,6%), στον καφέ, στο κακάο και στο τσάι (7,1%) και στα λοιπά τρόφιμα κατά 5,6%. Η ζάχαρη, η σοκολάτα και τα γλυκά είχαν αύξηση των τιμών τους κατά 3,4% και τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων κατά 3,8%.

Εκτός από τις αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε αυξήσεις πάνω από τον μηνιαίο πληθωρισμό στις τιμές για τις μεταφορές επιβατών με πλοίων κατά 17,7% με αεροπλάνο κατά 15,8% αλλά και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατά 11,3% (τα καινούργια αυτοκίνητα καταγράφουν αύξηση στις τιμές τους κατά 8,9%).

capital.gr