Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον νόμο για τηνΠανεπιστημιακή Αστυνομία.

Το ΣτΕ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έκρινε ότι δεν παραβιάζονται οι αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.

Σημειώνεται πως οι ειδικοί φρουροί που θα προσληφθούν, θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα φέρουν όπλα, ενώ θα υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις πανεπιστημιακές Αρχές και όργανα.

Όπως εξηγείται, «όταν ο νομοθέτης εκτιμά ότι το δημόσιο συμφέρον, το οποίο συνίσταται στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, επιβάλλει την αστυνόμευσηστους χώρους των ΑΕΙ, τα οποία κρίθηκαν από τον νομοθέτη απρόσφορα να υπηρετήσουν τους σκοπούς αυτούς, οι (…) συνταγματικές διατάξεις, στις οποίες δεν κατοχυρώνεται αυτοτελώς “άσυλο“, δεν υποχρεώνουν τον νομοθέτη να αναθέτει στα ΑΕΙ τις αρμοδιότητες της τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Επίσης, το Συμβούλιο έκρινε, ομοφώνως, ότι από καμία διάταξη του ν. 4777/2021 δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι λοιπές ατομικές ελευθερίες (συνδικαλιστική, ανάπτυξης της προσωπικότητας, προσωπική, κίνησης και εγκατάστασης).

Η πρώτη αντίδραση Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχολίασε την απόφαση με ανάρτησή της στο Twitter.

«Συνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νόμος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».

«Προχωράμε δυναμικά την πολιτική μας για ένα σύγχρονο, ασφαλές περιβάλλον γνώσης, διδασκαλίας, έρευνας, όπως αξίζει στα ΑΕΙ μας. Η Παιδεία αλλάζει».

Πηγή: lifo