Δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, είναι ένας κίνδυνος για τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, διευκρίνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. αναφερόμενος στον μύκητα Candida Auris.

Διευκρίνισε δε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ο μύκητας αυτός «Δεν είναι άγνωστος, εδώ και δύο χρόνια έχει εντοπιστεί και έχει χαρακτηριστεί από τον ΠΟΥ ως ένας παθογόνος μύκητας που μπορεί να προκαλέσει θάνατο».

Ο κ. Καπραβέλος, υπογράμμισε ακόμα ότι το 40% με  50% των ασθενών, χάθηκαν από νοσοκομειακές λοιμώξεις σε εποχή κορωνοϊού. «Και ένα τροχαίο ατύχημα να έρθει, ο κίνδυνος είναι μεγάλος (λόγω ενδονοσοκομιακής λοίμωξης). Είναι ένας μακρύς, αδυσώπητος αγώνας» είπε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Υπολογίζεται ότι 900 χιλ. ασθενείς χάνονται κάθε χρόνο από πολυανθεκτικά μικρόβια. Η Ελληνική Εταιρεία λοιμώξεων πολύ καλά έκανε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και οφείλω να σας πω ότι οι Μονάδες μας έχουν θωρακιστεί απέναντι στα ανθεκτικά μικρόβια» σημείωσε.

Στο Παπανικολάου, όπως ξεκαθάρισε δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα με τον μύκητα Candida Auris.

«Είναι μία πολύ σπάνια περίπτωση ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Την ακούμε εδώ και δύο χρόνια. Είναι δύσκολο να αποτυπωθεί, Πρέπει να το ψάξει κανείς. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Οι μύκητες είναι ένα από τα πέντε βασίλεια των έμβιων όντων, είναι πάνω από 150-200 χιλ. μύκητες που απασχολούν. Μόνο για τους 300 από αυτούς, έχει βρεθεί ότι μπορούν να επηρεάσουν τον άνθρωπο. Για τους περισσότερους από αυτούς υπάρχει αντιμηκυσιακή αντιμετώπιση» όπως είπε.

Μιλώντας για τον Candida Auris ξεκαθάρισε πως «Το ενδιαφέρον για αυτόν τον μύκητα είναι διττό: Πρώτον, είναι πολύ δύσκολο να α αποκαλυφθεί και δεύτερον, δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αντιμυκητιακά, που μπορούν να τον εξοντώσουν.

Σημείωσε δε, ότι το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι όταν μπει μέσα στους Μονάδες δύσκολα μπορεί να απολυμανθεί και να εξοντωθεί.

Στις ΜΕΘ, ο αέρας φιλτράρεται 9 φορές την ώρα, υπάρχουν ισχυρά απολυμαντικά μέσα, αχίλλειος πτέρνα είναι η υποστελέχωση των ΜΕΘ, κατέληξε ο Νίκος Καπραβέλος.

Πηγή: lifo