Σοβαρά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΕΚΕΠΕ για την κατάθεση των αιτήσεων ενισχύσεων των αγροτών. Σχετική επιστολή του Πιστοποιημένου Κέντρου Υποβολής Δηλώσεων ΟΣΔΕ Νέων Μουδανιών, το οποίο διαχειρίζεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νέων Μουδανιών “Η Ένωση” αναφέρει διεξοδικά την κατάσταση που έχει σημάνει συναγερμό σε 283 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Οι Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης υποτίθεται ότι έπρεπε να υποβάλλονται στο gov.gr για το οποίο τώρα δόθηκε παράταση η 24η Ιουνίου ως καταληκτική ημερομηνία, όπως πληροφορείται το XalkidkiPolitiki.

Αναφορά για το θέμα υπέβαλε προς τον ΥΠΑΑΤ και η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάλαμα. Την ίδια στιγμή, αν δεν διορθωθεί η κατάσταση, βρίσκονται στον αέρα ευρωπαϊκές ενισχύσεις σχεδόν 3 δις. ευρώ.

Επιπλέον, όπως δημοσιεύει και  ο ΑγροΤύπος  ανοικτή επιστολή ενημέρωσης έχει σταλεί και από τα Ανεξάρτητα ΚΥΔ  για τις Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης στο gov.gr και τα προβλήματα.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν στην επιστολή τους:

Αγαπητέ κ. Υπουργέ του ΥΠΑΑΤ, ενημερώσατε στις 3 Μαΐου 2022, το σύνολο των Δικαιούχων της Χώρας, Γεωργών, Κτηνοτρόφων και Μελισσοκόμων, ότι η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr είναι έτοιμη και οι Δικαιούχοι δύναται να υποβάλλουν την ΕΑΕ – Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022. Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις σας: Διαπιστώνουμε ότι μέχρι και σήμερα 5 Μαΐου 2022 η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr έχει σοβαρές και ουσιώδεις ελλείψεις.

Σήμερα 5 Μαΐου 2022, που συντάσσεται η συγκεκριμένη Επιστολή η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr, παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και σίγουρα δεν είναι έτοιμη για την Οριστικοποίηση των ΕΑΕ των Δικαιούχων, μέσω των ΚΥΔ. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία – Ετήσια Υποβολή ΕΑΕ των Δικαιούχων, είναι υπεύθυνη για την πληρωμή των Ενισχύσεων και των Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ, ύψους 3 δις ευρώ ετησίως και υπόκεινται σε Ευρωπαϊκό Έλεγχο. Το διακύβευμα συνεπώς λαθών επί των πληρωμών των Δικαιούχων, θα προκαλέσει οικονομικές συνέπειες στο σύνολο του Αγροτικού Πληθυσμού.

Τι θα γίνει το Δεκέμβριο αν δε γίνουν σωστά οι πληρωμές; Μια ομάδα από Τεχνοκράτες που δεν ανήκουν σε κάποιο Στρατόπεδο σας παραθέτουν τους προβληματισμούς τους για τον τρόπο λειτουργίας και τις παραλήψεις του συστήματος. Η παράθεση που ακολουθεί στην Τεχνική Έκθεση είναι με στοιχεία που εξάχθηκαν από την πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr, προκειμένου να λάβει γνώση ο κάθε Δικαιούχος και εσείς προσωπικά για το τι συμβαίνει. Παρακαλούμε θερμά όπως τα λάβετε σοβαρά υπόψη και να μας απαντήσετε με ανακοίνωση στο εξής: Πότε η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr θα λειτουργεί ορθά;

Αγαπητέ κ. Υπουργέ δε γίνεται να προσέρχονται οι Δικαιούχοι και τα ΚΥΔ να μην νιώθουν την ασφάλεια ότι το σύστημα λειτουργεί ορθά. Είμαστε μόλις 10 ημέρες προ τις 15 Μαΐου που αποτελούσε κάποτε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ΕΑΕ. Ο Αγροτικός Κόσμος τα προηγούμενα έτη και μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας λάμβανε την Κάρτα του Αγρότη, τα Καλλιεργητικά του ΑΔΑ, κάτι που σήμερα και σύμφωνα με όσα σας αναλύουμε παρακάτω είναι ανέφικτα. Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε σήμερα. Αύριο θα είναι ΑΡΓΑ…