Στους δρόμους της Φούρκας επικρατεί πανικός. Πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα και εθελοντές σπεύδουν να εκκενώσουν το χωριό καθώς οι φλόγες της δασικής πυρκαγιάς πλησιάζουν απειλητικά τον οικισμό. Όλοι είναι επί ποδός και ακολουθούν τις οδηγίες που δίνουν οι αρχές… Όλα τα παραπάνω στο σενάριο εκκένωσης του χωριού, στο πλαίσιο οργανωμένης άσκησης.

Μέγιστο βαθμό οργάνωσης και συντονισμού επέδειξε σήμερα ο δήμος Κασσάνδρας στη διάρκεια μεγάλης άσκησης οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς. Η άσκηση με την κωδική ονομασία «ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ 2022» πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα της Φούρκας.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Κασσάνδρας, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δ/νσεις Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, εθελοντικές οργανώσεις κλπ.), στη βάση ρεαλιστικού σεναρίου και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ». Την έναρξη της άσκησης έκανε η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά. Παρών ήταν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Ιωάννη Πετρούτσο, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Χρ. Στυλιανίδης ανέφερε τα εξής: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτή τη μικρή χερσόνησο που κατά τη θερινή περίοδο φιλοξενεί ένα εκατομμύριο κόσμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε πυρκαγιές το καλοκαίρι, είναι η σκληρή πραγματικότητα και χρειάζεται πρόληψη και προετοιμασία. Η δήμαρχος δημιούργησε πολύ σωστές συνθήκες για να γίνει σωστά η άσκηση και όλες οι υπηρεσίες έδρασαν άψογα από κοινού. Το επιθυμητό αποτέλεσμα πάντα είναι να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Η χώρα λόγω οικονομικής κρίσης είχε μείνει πίσω στα θέματα πρόληψης και ετοιμότητας, αλλά από φέτος επιχειρούμε να το αλλάξουμε αυτό. Στην Κασσάνδρα βρήκαμε εξαιρετική συνεργασία κάτι που αποδεικνύει ότι ο συντονισμός αποδίδει».

«Μάθαμε από το Μάτι. Προχωράμε στην πρόληψη και την ενεργοποίηση των πολιτών και μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Με το πρόγραμμα που εκπόνησε ο δήμος και εγκρίθηκε από το Υπουργείο κάναμε την άσκηση. Αν συνεργαζόμαστε τότε όλα θα πηγαίνουν καλύτερα», τόνισε η δήμαρχος Αν. Χαλκιά και ευχαρίστησε τους φορείς που συμμετείχαν στην άσκηση.

Σύμφωνα με τον Υφυπ. Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, κύριος στόχος της άσκησης είναι η αποτελεσματική προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των κατοίκων και των επισκεπτών στην τοπική κοινότητα Φούρκας. Όπως είπε, σκοπός είναι η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από ένα συμβάν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος συμφώνησε με τους Υπουργούς ως προς την αναγκαιότητα της πρόληψης αλλά όπως είπε, ο συντονισμός είναι αυτό που μετράει στην κρίσιμη στιγμή. «Είμαστε σε καλό σημείο και στον συντονισμό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποφύγουμε κάθε τι αλλά έχουμε και την ανάλογη προετοιμασία», δήλωσε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας τόνισε πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν τα σώματα ασφαλείας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ που πρωταγωνιστούν σε τέτοια περιστατικά.

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς αντίστοιχων δράσεων ετοιμότητας που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε περιοχές της χώρας με μεγάλη τουριστική κίνηση, καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους σημαντικής επισκεψιμότητας. Πρόκειται για μια συντονιστική πρωτοβουλία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων, τον σχεδιασμό και υλοποίηση σύνθετων επιχειρησιακών δράσεων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.