Μεταφορά της ιερής εικόνας της Παναγίας από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Κορυφινής στα Νέα Μουδανιά προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί αύριο 14 Μαΐου 2022. Η εικόνα θα παραμείνει για προσκύνημα έως και τις 22 Μαΐου.

«Παλαιότερα ένας ιερέας, ο οποίος είχε ακούσει για την Παναγία μας, είχε ζητήσει να μεταφέρουμε την εικόνα, αλλά εμείς αρνηθήκαμε», λέει στο XalkidikiPolitiki ο Αρχιμανδρίτης, πατήρ Συνέσιος Στάθης εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην κίνηση αυτή, ενώ παράλληλα τονίζει πως «η Παναγία δεν είναι μόνο για ένα μέρος, αλλά η Παναγία είναι για όλους».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί μάλιστα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Κορυφινής, -το σύμβολο της Χαλκιδικής όπως πολλοί την αποκαλούν- φεύγει από την πόλη των Νέων Μουδανιών.

Λίγα λόγια για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορυφινής 

Για την εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση λέγεται ότι βγήκε μέσα από τη θάλασσα ύστερα από ένα μεγάλο σεισμό κι ανέβηκε στην πιο ψηλή κορφή του νησιού…

Εκεί την βρήκαν οι κάτοικοι και την έκαναν μοναστήρι, ονομάζοντας την «Παναγία Κορυφινή». Επιχείρησαν βέβαια πρώτα να την τοποθετήσουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, αλλά πάντα την εύρισκαν πάνω στο βουνό αυτό, γι αυτό της έκτισαν εκεί το μοναστήρι και της έδωσαν το παραπάνω όνομα.

Στον πρώτο διωγμό το 1918, οι κάτοικοι πήραν μαζί τους την εικόνα στα βάθη της Μικράς Ασίας και την τοποθέτησαν μέσα σε μια εκκλησία, αλλά κάθε μέρα την εύρισκαν σε μια κορφή του βουνού από τα γύρω. Όταν επέστρεψαν πάλι στο νησί τοποθέτησαν την εικόνα στο μοναστήρι της. Το καντήλι της ποτέ δεν έσβηνε και ήταν ο μοναδικός φάρος σ’ολόκληρη την περιοχή για τους ναυτικούς. Όχι μόνο οι Χριστιανοί αλλά και οι Τούρκοι πίστευαν στη θαυματουργή χάρη της, γιατί πολλοί σώθηκαν από ναυάγια και τα τάματα και οι δωρεές καθημερινά ήταν σωρός στο μοναστήρι, που πήγαιναν και προσκυνούσαν και Χριστιανοί και αλλόθρησκοι.

Όταν οι πρόσφυγες φύγανε από το νησί της Καλολύμνου μαζί με τα ιερά κειμήλια τους πήρανε και την Παναγία Κορυφινή την οποία Παναγία την τιμούσανε και συνεχίζουν να την τιμούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί σήμερα η δημιουργία ομώνυμου Ιερού Ναού στον λόφο πάνω από την πόλη των Νέων Μουδανιών από Καλολυμνιώτες που είχαν προστάτιδα την Παναγία Κορυφινή.