Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα

Μια ματιά μπορεί να δημιουργήσει μια σκέψη, η σκέψη ένα όνειρο, το όνειρο μια δράση, η δράση μια πραγματικότητα. Έτσι ξεκίνησε το Sithonia Trails.

Σκοπός τους ήταν η καταγραφή, διάνοιξη και συντήρηση παλιών και νέων μονοπατιών στο Δραγουντέλι, που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους για επικοινωνία και καθημερινές ασχολίες με απώτερο σκοπό την δημιουργία δικτύου μονοπατιών μέσω του οποίου θα επικοινωνούν όλοι οι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας.

Συγκεκριμένα μία ομάδα γυναικών, η αποκαλούμενη περιπατική ομάδα του Νέου Μαρμαρά, ύστερα από μια τετράχρονη προσπάθεια με ζήλο, αγάπη και πάθος για τον τόπο τους και την φύση αποφάσισαν να διανοίξουν ένα μεγάλο δίκτυο ιστορικών μονοπατιών στον δήμο Σιθωνίας, που θα συνδέει όλα τα χωριά του δήμου, όπως άλλωστε συνέβαινε παλιά.

Περπατήσανε σπιθαμή προς σπιθαμή το βουνό, με ήλιο, με βροχή, με ζέστη με κρύο. Σκαρφάλωσαν στα βράχια του, περπάτησαν κάτω από τα δέντρα του, μύρισαν τα πεύκα της Σιθωνίας, την ρίγανη και το θυμάρι, δοκιμάσανε τα κούμαρα του το φθινόπωρο, τα μανιτάρια του με τις πρώτες δυνατές βροχές, γλίστρησαν στα μικρά ρυάκια και στους καταρράκτες, ανακάλυψαν τα πέτρινα γλυπτά της φύσης, γνωρίσανε τη χλωρίδα και την πανίδα του. Μάθανε, ζήσανε την μοναδική ομορφιά του Δραγουντελίου…

Γιατί το Δραγουντέλι έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Έχει ιστορία μοναδική. Έχει μοναδική φυσική ομορφιά που την ορίζει η πλούσια βλάστηση, τα πολλά υπόγεια νερά του, οι συνεχείς εναλλαγές τοπίου, η άφθονη βιοποικιλότητα του, τα μοναδικά είδη φυτών, τα ζώα, τα πτηνά του.

«Αυτό που σκεφτήκαμε ως τρόπο για να συνεχίσει το βουνό να μας προσφέρει, αλλά και να προστατεύεται είναι τα μονοπάτια του. Η σύνδεση του ανθρώπου με το βουνό. Αυτά τα μονοπάτια τα περπατήσαμε, τα αποτυπώσαμε στο χάρτη. Έτσι έχουμε διανοίξει και σηματοδοτήσει περίπου 15 περιπατητικές διαδρομές στο Δραγουντέλι, γύρω από τους οικισμούς του Ν. Μαρμαρά και Παρθενώνα και συνεχίζουμε να ανιχνεύουμε και άλλες. Τις απολαμβάνουμε πρώτα απ΄όλα εμείς αλλά και πολλοί άλλοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής όπως διαπιστώνουμε με μεγάλη μας χαρά, γιατί είναι πανέμορφες, γιατί είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας, γιατί τις δημιουργήσαμε με τα ίδια μας τα χέρια και την συνδρομή πολλών εθελοντών που με πολύ αγάπη στήριξαν αυτήν την συλλογική προσπάθεια. Αυτά τα μονοπάτια περπάτησαν οι γονείς μας, περπατήσαμε εμείς και θέλουμε να τα περπατούν και τα παιδιά μας», λέει στο XalkidikiPolitiki η πρόεδρος της ομάδας Ειρήνη Τζίμου.

Σύμφωνα με την ίδια στόχος τους είναι να γίνουν πραγματικά γνωστά σε Έλληνες και Ευρωπαίους περιπατητές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάδειξη της ομορφιάς της Σιθωνίας και την τουριστική ανέλιξη του τόπου.

Γι’αυτό τον λόγο το Sithonia Trails την Κυριακή 15 Μαΐου διοργανώνει ακόμη δυο πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια του Δραγουντελίου, ανοιχτές προς το κοινό!

Όλες οι διαδρομές είναι μέτριας δυσκολίας, μέσα σε μονοπάτια, ελάχιστα χιλιόμετρα χωματόδρομοι, με μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά τα 730 μ. Πευκόφυτα δάση σε συνδυασμό με θαμνώδη βλάστηση από κουμαριές, γλυστροκουμαριές, λαδάνια, σχίνα, ρείκια, σουσούρα, πουρνάρια, άριες, ασπάλαθους κ.λ.π. γεμίζουν τις αισθήσεις με χρώματα και αρώματα. Ρέματα με μικρούς καταρράχτες, ανάγλυφοι πέτρινοι όγκοι- πραγματικά γλυπτά της φύσης- απομεινάρια αγιορείτικης κληρονομιάς (Μετόχια και Νερόμυλοι) εφάμιλλα ομορφιάς με την πανοραμική θέα προς τον Τορωναίο και Σιγγιτικό Κόλπο.

«Το Δραγουντέλι χρειάζεται την αγάπη και την φροντίδα μας. Μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται εκεί μόνο του για χρόνια και χρόνια και να βασιλεύει, όπως έκανε μέχρι τώρα. Αν όμως θέλουμε να κουβαλάει τις όμορφες στιγμές μας, τα όνειρά μας, τις συζητήσεις, τα παιχνίδια μας, θα πρέπει να τον φροντίσουμε με αγάπη, μεράκι και ευαισθησία», λέει στο τέλος της συζήτησης η κα. Τζίμου.

Ένα βουνό γεμάτο ζωή….
Μια ζωή που την έδινε και συνεχίζει να τη δίνει σε όποιον του τη ζητά!

Αναλυτικά οι διαδρομές που θα ακολουθήσει το Sithonia Trails:

1η Διαδρομή: Μάνα Νερού – Παρθενώνας- Καμίνι- Τούρλες- Μύλος- Ζωοδόχου Πηγή

Συνολικό Μήκος διαδρομής: 12 χλμ.

Χρόνος πεζοπορίας: 4-5 ώρες

Μέγιστη υψομετρική διαφορά:460 μ.

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο

Κατάλληλη για παιδιά πάνω από 8 χρονών με την συνοδεία ενήλικα.

Αναχώρηση: 9:00 από το Βενζινάδικο ΕΚΟ, πίσω από το Μετόχι Ι.Μ. Γρηγορίου, πάνω στην επαρχιακή οδό Ν. Μαρμαράς- Σάρτη.

2η Διαδρομή: Μύλος- Τούρλες- Παλιομετοχούδι- Καταρράκτες Μύλου- Μύλος- Ζωοδόχου Πηγή

Συνολικό Μήκος διαδρομής: 11 χλμ.

Χρόνος πεζοπορίας: 4-5 ώρες

Μέγιστη υψομετρική διαφορά:470 μ.

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο

Κατάλληλη για παιδιά πάνω από 8 χρονών με την συνοδεία ενήλικα.

Αναχώρηση: 9:00 από Μασούτη, πάνω στην επαρχιακή οδό Ν. Μαρμαράς – Σάρτη

Στο τέλος της πεζοπορίας θα ακολουθήσει φαγητό και παραδοσιακό γλέντι.