Τη θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της επονομαζομένης «Κορυφινής» από τα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής υποδέχθηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου της οδού Αχαρνών Κάτω Πατησίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η Παναγία η «Κορυφινή» είναι η πρώτη φορά που φεύγει από τον τόπο της και θα κοσμεί τις επόμενες ημέρες τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο των εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων, επί τη ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Αρχιεράρχου Μύρων της Λυκίας.

Έτσι, στο προαύλειο του περικαλλούς Ναού των Αθηνών, έγινε πάνδημη υποδοχή της θαυματουργού Εικόνος, από τους Ενορίτες και πιστούς του λεκανοπεδίου, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδρούσης κ. Κωνστάντιο, τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αρχιμ. Αλέξιο Σάπικα και τους συνεφημερίους του.

Την εικόνα της Παναγίας κόμισε στην Αθήνα από την παναγιοσκέπαστη Χαλκιδική, ο Αρχιμ. Συνέσιος Στάθης, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας.

Αμέσως μετά ακολούθησε η Ακολουθία του Εσπερινού, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου κ. Κωνστάντιου και με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Επίσκοπος Ανδρούσης σημείωσε πως υποδεχόμαστε στην Αθήνα, με ύμνους και ωδές, μια ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, και εν ευγνωμοσύνη πολλή, κλείνουμε γόνυ καρδίας έμπροσθέν της, και δεόμεθα και ικετεύουμε την Μητέρα του Θεού μας, να μας δώσει την ειρήνη και την υγεία στην ψυχή, στην καρδιά και στο σώμα μας, για να δοξάζουμε το όνομα του Αγίου Θεού.

Ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του πρωτίστως προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄ για την ευλογία που έδωσε να αιτηθούμε και να υποδεχθούμε στην Αθήνα την Παναγία την «Κορυφινή».

Ευχαριστίες, επίσης, προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημο για την άδεια να εξέλθει για πρώτη φορά από τον τόπο της η Εικόνα και να λαμπρύνει τους εορτασμούς της Ενορίας, αλλά και προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδρούσης κ. Κωνστάντιο για την λαμπρή παρουσία του στην υποδοχή της Παναγίας, καθώς και για την αγάπη του και το ανύστακτο ενδιαφέρον για τον Άγιο Νικόλαο και τους Ενορίτες του.

Πολλές ευχαριστίες εξέφρασε και στον φίλο του π. Συνέσιο, ο οποίος μετέφερε ο ίδιος την Εικόνα και έδωσε την ευκαιρία στους πιστούς των Αθηνών να λάβουν αυτή την ευλογία.

Και συνέχισε ο π. Αλέξιος λέγοντας πως η χαρά όλων απόψε είναι μεγάλη, γιατί υποδεχόμαστε την Κυρία Θεοτόκο, γιατί είναι η πρώτη φορά μετά από έναν ολόκληρο αιώνα που η Εικόνα της Παναγίας εξέρχεται από τον τόπο της και γιατί θα έχουμε τον χρόνο να γονατίσουμε μπροστά της, να κλάψουμε και να της καταθέσουμε τα αιτήματά μας.

Και κατέληξε καταθέτοντας στο πολυπληθές εκκλησίασμα τη χαρά του γιατί διακονεί σε μια ευλογημένη Ενορία, αλλά και όσα του είχε πει ο προκάτοχός του Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και μετέπειτα Μητροπολίτης Καστορίας, μακαριστός κυρός Σεραφείμ, όταν τοποθετήθηκε στον Άγιο Νικόλαο. «Να ξέρεις, του είπε, πως πηγαίνεις σε μια ευλογημένη Ενορία, στην οποία κάνει κουμάντο ο Άγιος Νικόλαος. Εσύ θα σκέφτεσαι κάτι και ο Άγιος θα στο εκπληρώνει». «Και αυτό ζω εδώ και δυο χρόνια που είμαι Προϊστάμενος στον Άγιο Νικόλαο», τόνισε ο π. Αλέξιος.

Στο τέλος, ο Αρχιμ Συνέσιος Στάθης, μίλησε για την Παναγία και γνώρισε σε όλους την ιστορία της Ιεράς Εικόνος.

Λίγα λόγια για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορυφινής

Για την εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση λέγεται ότι βγήκε μέσα από τη θάλασσα ύστερα από ένα μεγάλο σεισμό κι ανέβηκε στην πιο ψηλή κορφή του νησιού.

Εκεί την βρήκαν οι κάτοικοι και την έκαναν μοναστήρι, ονομάζοντάς την «Παναγία Κορυφινή». Επιχείρησαν βέβαια πρώτα να την τοποθετήσουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, αλλά πάντα την εύρισκαν πάνω στο βουνό αυτό, γι΄αυτό της έκτισαν εκεί το μοναστήρι και της έδωσαν το παραπάνω όνομα.

Στον πρώτο διωγμό το 1918, οι κάτοικοι πήραν μαζί τους την εικόνα στα βάθη της Μικράς Ασίας και την τοποθέτησαν μέσα σε μια εκκλησία, αλλά κάθε μέρα την εύρισκαν σε μια κορφή του βουνού από τα γύρω.

Όταν επέστρεψαν πάλι στο νησί τοποθέτησαν την εικόνα στο μοναστήρι της. Το καντήλι της ποτέ δεν έσβηνε και ήταν ο μοναδικός φάρος σ’ολόκληρη την περιοχή για τους ναυτικούς.

Όχι μόνο οι Χριστιανοί αλλά και οι Τούρκοι πίστευαν στη θαυματουργή χάρη της, γιατί πολλοί σώθηκαν από ναυάγια και τα τάματα και οι δωρεές καθημερινά ήταν σωρός στο μοναστήρι, που πήγαιναν και προσκυνούσαν και Χριστιανοί και αλλόθρησκοι.

Όταν οι πρόσφυγες φύγανε από το νησί της Καλολύμνου μαζί με τα ιερά κειμήλια τους πήρανε και την Παναγία Κορυφινή την οποία Παναγία την τιμούσανε και συνεχίζουν να την τιμούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί σήμερα η δημιουργία ομώνυμου Ιερού Ναού στον λόφο πάνω από την πόλη των Νέων Μουδανιών από Καλολυμνιώτες που είχαν προστάτιδα την Παναγία Κορυφινή.

panagia korifini 1

panagia korifini 1

Πηγή: romfea.gr

#Χαλκιδική #Παναγία_Κορυφινή #Αθήνα