Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρoγνωμόνων για τις μάσκες.

Η κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου τίθεται ως βασικό θέμα ενώ όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας ενώ αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση της τουλάχιστον σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα εισηγηθεί τη διατήρηση της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ θα παραμείνει υποχρεωτική στα νοσοκομεία αλλά και στα σχολεία ενόψει και των Πανελληνίων.

Αντίθετα, από την 1η Ιουνίου οι μάσκες δε θα είναι απαραίτητες σε κλειστούς εμπορικούς χώρους, όπως σούπερ μάρκετ, καταστήματα του λιανεμπορίου, κομμωτήρια κλπ.

Σήμερα «θα συζητηθεί στην Επιτροπή η χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου και περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των επιστημόνων. Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το όσα θα μας υποδείξει η Επιτροπή» είπε ο Υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες.

Σημείωσε δε, ότι είναι ακόμα επιφυλακτικοί όσον αφορά τα σχολεία «καθώς ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν και οι πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας.  Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν από την Επιτροπή».

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια- και παρά το πράσινο φως από το ECDC και τον EASA για την άρση του μέτρου με ισχύ ήδη από τη Δευτέρα 16 Μαΐου- η κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική ακόμα, σημειώνοντας την ανάγκη κοινής γραμμής από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας,  ενώ τόνισε ότι ως προς την εξειδίκευσή εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος τι θα ισχύσει.

«Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή σε αυτό» επισήμανε ο Θάνος Πλεύρης.

Με πληροφορίες του  ΣΚΑΪ