Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα

Οδηγώντας προς το δεύτερο πόδι του νομού, δηλαδή στη Σιθωνία αξίζει εάν βρεθείτε στον Νέο Μαρμαρά να επισκεφτείτε ένα ξεχωριστό λαογραφικό μουσείο, αυτό του πολιτιστικού συλλόγου “Η Προικόνησσος”.

Ένα μουσείο γεμάτο αναμνήσεις από την παλιά και αξέχαστη πατρίδα των κατοίκων του Νέου Μαρμαρά που ξεριζώθηκαν το 1922 από το νησί τους τον Μαρμαρά της Προποντίδας.

Το μουσείο στεγάζεται στο Πασχαλάκειο, ένα πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο που με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.

Ίσως να είναι αυτή η πανοραμική θέα που σε συναρπάζει…Γιατί σαν ανοίξεις τα παραθύρια αγναντεύεις την θάλασσα και ατενίζεις το μέλλον. Το βαθύ μπλε της θάλασσας και το απέραντο του ουρανού απαλύνουν την ψυχή του κάθε επισκέπτη, ξυπνώντας παράλληλα μνήμες του παρελθόντος. Και είναι πολλές ετούτες οι μνήμες…κρυμμένες σε παλιά σεντούκια του λαογραφικού μουσείου της Προικονήσσου.

Εκεί λοιπόν, στο Πασχαλάκειο φυλάσσεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον…Εκεί θα συναντήσεις μία άλλη εποχή που θα σου προκαλέσει συγκίνηση, νοσταλγία και μια ανάγκη για να μάθεις τι κρύβεται πίσω από κάθε αντικείμενο…Γιατί τα αντικείμενα πολλές φορές έχουν και αυτά ζωή…Είναι οι άνθρωποί μας, οι κόποι μας, η κληρονομιά μας, οι ρίζες μας, ο τόπος που αγαπήσαμε και αναγκαστήκαμε να αφήσουμε πίσω. Τα αντικείμενα είναι πολλές φορές η ταυτότητα μας. Είναι αυτά που σου δίνουν νόημα στο παρόν και δύναμη να συνεχίσεις στο μέλλον…Μα πάνω από όλα είναι η αγάπη που μένει και επιμένει ακόμη και αν περάσουν ολόκληροι αιώνες…

Στο Πασχαλάκειο για όσους δεν γνωρίζουν φυλάσσεται ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του Μαρμαρά, ενα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μία ιστορική βιβλιοθήκη αλλά και η συλλογή των Μαρμαρινών με χρηστικά αντικείμενα μίας μακρινής εποχής τότε που όλα αυτά ήταν απαιραίτητα. Μάλιστα στον χώρο του μουσείου αναπαριστάται ακριβώς το σπίτι ενός φιλόξενου οικοδεσπότη, αφού στο τραπέζι μπαίνοντας στον χώρο υπάρχει πάντα το σπικτικό λικέρ για να τρατάρουν τους μουσαφίριδες, ενώ πιο κάτω στέκει μια κανάτα με κρύο νερό, σκεπασμένη με ένα εντυπωσιακό   εργόχειρο που επιμελήθηκε κάποτε μία άξια νοικοκυρά του Μαρμαρά.

Η νυφική παστάδα, τα αμέτρητα “μετρητά” και το μετάξι κυριαρχούν, αποτυπώνοντας πλήρως τις στιγμές του παρελθόντος…Στιγμές που οι παλιοί θυμούνται και οι νέοι μαθαίνουν για να εξιστορούν αύριο με περηφάνια στα παιδιά τους.

Εκεί που το κύμα ενώνεται με την κραυγή του αποχωρισμού, με αυτό που χρειάστηκε να αφήσεις πίσω και να προχωρήσεις, εκεί που ακόμη αντηχούν στα αυτιά των Μαρμαρινών οι ήχοι της σαντάλας…εκεί θα αντικρίσεις το Πασχαλάκειο και το εντυπωσιακό λαογραφικό μουσείο του πολιτιστικού συλλόγου του Νέου Μαρμαρά η Προικόνησσος!

Το παραπάνω είναι ένα αφιέρωμα του XalkidikiPolitiki για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων