αρδευτικά Δίκτυα Χαβρία είναι ένα από τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στη δράση πρόσκλησης υποδοχής συνεχιζόμενων δράσεων ωρίμανσης – μελετών έργων από το Εθνικό ΠΔΕ στο ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, για κινήσεις ωρίμανσης για σημαντικά έργα ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Με τις τελευταίες κινήσεις του, φαίνεται ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αρχίζει να ωριμάζει περαιτέρω κάποιες διαδικασίες σχετικά με τις περίφημες επεκτάσεις της Αττικής Οδού (πλην Λ. Κύμης που ήδη έχει γίνει διαγωνισμός), τουλάχιστον σε επίπεδο μελετητικών προτάσεων που θα πρέπει να υποβληθούν από τις αρμόδιες αρχές έως τις 29-07-2022.

Το υπουργείο Υποδομών και μεταφορών απέστειλε «προσκλητήριο» (συνολικής αξίας… σχεδόν 45 εκατ. ευρώ) προς δυνητικούς δικαιούχους ώστε να ανταποκριθούν στην υποβολή προτάσεων για την ωρίμανση έργων και διαδικασιών προς ένταξη στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου. Η δράση αφορά στην «ανάπτυξη υποδομών και προστασία περιβάλλοντος (μικρά φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, ύδρευση – αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κ.λπ.)», στην «Πολυτροπική και αστική κινητικότητα», σε «Σιδηροδρομικό Δίκτυο» και «Οδικές υποδομές», ενώ δυνητικοί δικαιούχοι είναι Δήμοι (π.χ. Θεσσαλονίκης), φορείς και διευθύνσεις του υπουργείου (ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ – Δ16), ο ΟΣΕ ή και ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε (Ο.Α.Κ. Α.Ε.).

 

Τα δύο έργα παραχώρησης, το χρηματοδοτικό και η Lamda

Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι στο «προσκλητήριο» υπάρχουν προβλέψεις και για έργα εμβληματικά, όπως, μεταξύ άλλων, οι μελέτες ωρίμανσης «του έργου παραχώρησης «Νότια επέκταση περιμετρικής Υμηττού με αστική σήραγγα και αναβάθμιση κυκλοφοριακής ικανότητας Λ. Βουλιαγμένης» αλλά και του «έργου παραχώρησης Επέκταση της Δυτικής περιφερειακής Λ. Υμηττού βορειοανατολικά προς τη Ραφήνα και νοτιοανατολικά μέχρι τη βόρεια πύλη του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος», ήτοι κομβικών επεκτάσεων της Αττικής Οδού, κι ενώ ήδη η επέκταση της Λ. Κύμης προς Εθνική Οδό, έχει δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο με «νικήτρια» την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-Intrakat.

Πρόκειται για την επέκταση που θα οδηγεί και προς το μεγάλο επενδυτικό έργο του Ελληνικού (πρόσφατα κυκλοφόρησαν σενάρια ότι η Lamda, δεδομένου του ενδιαφέροντός της για το project του Ελληνικού, είναι ανοιχτή στο να συνδράμει στην προώθηση των μελετών) μέσω αστικής σήραγγας, ενώ η άλλη επέκταση θα «κουμπώσει» το οδικό δίκτυο περαιτέρω με το αεροδρόμιο στα Σπάτα και τον λιμένα της Ραφήνας. Να σημειωθεί ότι ενώ έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια για το μοντέλο δημοπράτησης, ότι δηλαδή οι επεκτάσεις μπορούν να «βγούνε» αυτόνομα ή σε «πακέτο», μέσω παραχώρησης ή ΣΔΙΤ κ.λπ., στο σχετικό έγγραφο γίνεται λόγος περί «έργων παραχώρησης».

Δεδομένου ότι η ενέργεια αφορά και σε εσωτερικές διευθύνσεις του υπουργείο, είναι προφανές ότι σταδιακά προωθούνται ζυμώσεις και σε αυτό το «μέτωπο», δηλαδή τις επεκτάσεις του αυτοκινητόδρομου που έμειναν εκτός του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, αν και ακόμα ο χρόνος ωρίμανσης φαίνεται… να έχει διάρκεια.

Σε κάθε περίπτωση, θα ξεκαθαρίσουν προσεχώς πότε ακριβώς θα βγούνε οι διαγωνισμοί, με ποιο ακριβώς μοντέλο δημοπράτησης (άρα και χρηματοδοτικό πλαίσιο), με ποιον προϋπολογισμό και τεχνικό αντικείμενο αλλά και αν θα «μπει» στο πακέτο και η σήραγγα Αργυρούπολης που θα «κόψει» τον Υμηττό (το insider.gr είχε αποκαλύψει το teaser του ΤΑΙΠΕΔ για τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού όπου γίνονταν αναφορά σε μια ξεχασμένη επέκταση, μέσω της σήραγγας Αργυρούπολης, ένα project που προ πολλών ετών προέβλεπε την κατασκευή τούνελ από το ύψος της Αργυρούπολης μέσω του Υμηττού, σε σημείο που είναι στενό, προς την περιοχή Κορωπίου και την Ανατολική Αττική που επίσης θα ένωνε τα νότια προάστια και το Ελληνικό με τις ανατολικές περιοχές της Αττικής και το αεροδρόμιο στα Σπάτα).

 

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ

Τα παραπάνω έχουν σημασία καθώς «τρέχει» ήδη η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την νέα 25ετή σύμβασης παραχώρησης με το ενδιαφέρον να είναι υψηλό από την αρχική κιόλας φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος από 8 σχήματα, 15 συνολικά εγχώριες εταιρείες, διεθνείς όμιλοι και ξένα funds). Προφανώς δε, αν και απαιτείται εύλογος χρόνος ωρίμανσης, στο υπουργείο δεν επιθυμούν να «τραβήξει» (πολύ) χρονικά η υπόθεση αν και βέβαια, πάντα το χρηματοδοτικό είναι ένα βασικό ζήτημα.

Εξάλλου, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού που περιλαμβάνουν την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, τις προεκτάσεις του αυτοκινητόδρομου προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, τη σήραγγα της Ηλιούπολης, αλλά και οι νέες επεκτάσεις του δικτύου του Μετρό, αποτελούν βασικούς πυλώνες του σχεδίου αποσυμφόρησης των οδικών αξόνων σε Αθήνα και Αττική ευρύτερα και αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος, όπως πρόσφατα ανέδειξε σε συνέντευξή του στο insider.gr ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, αλλά και σημείωσε μόλις προ ημερών ο υπουργός Υποδομών/Μεταφορών, Κ. Καραμανλής σε σχετικό συνέδριο των ΕΒΕΑ – ΙΕΑ.