spot_img

    Κορωνοϊός: Επανεμφάνιση κρουσμάτων στη Σαγκάη λίγο πριν τη χαλάρωση του lockdown

    Τα πρώτα νέα κρούσματα COVID-19 εκτός περιοχών καραντίνας μέσα σε πέντε ημέρες ανακοίνωσε σήμερα η Σαγκάη, οδηγώντας στην επιβολή αυστηρότερων περιορισμών και μαζικών τεστ σε μία περιοχή αλλά φαίνεται να εμμένει στα σχέδιά της για τερματισμό του παρατεταμένου lockdown στην πόλη την 1η Ιουνίου.

    Το οικονομικό κέντρο των 25 εκατ. κατοίκων εντόπισε τρία νέα κρούσματα στην ίδια οικογένεια στην περιοχή Τσινγκπού. Και οι τρεις ήταν τριπλά εμβολιασμένοι και η μόλυνσή τους εντοπίστηκε κατά τη διενέργεια τακτικών τεστ, σύμφωνα με τις αρχές.

    Τα τρία αυτά πρόσωπα δεν είχαν βγει έξω από τα όρια της περιοχής τους τις τελευταίες 14 ημέρες αλλά είχαν πάει σε τουλάχιστον τέσσερις τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και ένα σούπερ μάρκετ, οι οποίες σφραγίστηκαν και απολυμαίνονται, σύμφωνα με τις αρχές.

    Οι 200.000 και πλέον κάτοικοι της περιοχής υποβλήθηκαν εκ νέου σε τεστ και όλα τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά.

    «Η περιοχή μας θα ακολουθήσει τα ακριβή μέτρα πρόληψης και ελέγχου, θα κάνει καλή δουλειά στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας και θα πετύχει δυναμική ‘εκκαθάριση’ το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Τζανγκ Γιαν, αναπληρωτής επικεφαλής της περιοχής Τσινγκπού σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

    Άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προχωρά κανονικά η διαδικασία για το σταδιακό ‘άνοιγμα’ της Σανγκάης, με τα πάρκα στα προάστια να ανοίγουν από την Κυριακή. Άλλα πάρκα θα ανοίξουν από τον Ιούνιο, εάν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις αλλά οι εγκαταστάσεις αναψυχής θα παραμείνουν κλειστές.

    Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, παραμένει ο προγραμματισμός για άνοιγμα των τεσσάρων γραμμών του μετρό από την Κυριακή.

    Η Σανγκάη επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους να βγουν τα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες, με πολλά συγκροτήματα κατοικιών να εκδίδουν περιορισμένο αριθμό αδειών για σύντομους περιπάτους ή για μετάβαση σε σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, οι περισσότεροι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και εξαρτώνται από τις εφαρμογές διανομών για τις αγορές τους και τις προμήθειες που διανέμει το κράτος.

    Το σχεδόν καθολικό lockdown της Σανγκάης και τα αυστηρά μέτρα σε άλλες πόλεις είναι το αποτέλεσμα της εθνικής πολιτικής για «μηδενικά κρούσματα COVID» με στόχο να τίθενται υπό έλεγχο οι εξάρσεις μόλις εμφανίζονται, σε αντίθεση με την πολιτική επανόδου στην ομαλότητα στον υπόλοιπο κόσμο.

    Το Πεκίνο, όπου κατοικούν 22 εκατ. άνθρωποι, ανακοίνωσε 62 νέα κρούσματα COVID για τις 19 Μαΐου από 55 μία ημέρα νωρίτερα.

    Η κινεζική πρωτεύουσα έχει πασχίσει να δώσει τέλος στην έξαρση από τα τέλη Απριλίου παρά τους σημαντικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, με πολλούς κατοίκους να εργάζονται από το σπίτι και μια σειρά από καταστήματα και άλλους χώρους να παραμένουν κλειστοί. Ωστόσο ο καθημερινός απολογισμός κρουσμάτων στο Πεκίνο είναι μερικές δεκάδες μολύνσεις αντί να καταγράφεται έκρηξη όπως στη Σανγκάη.

    Νέα κανονικότητα

    Σήμερα η Σανγκάη ανακοίνωσε μια ευρεία μείωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο, με πολλά εργοστάσια να είναι κλειστά και τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές να παραμένουν στα σπίτια τους. Η βιομηχανική παραγωγή της πόλης συρρικνώθηκε κατά 61,5% συγκριτικά με πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από το 2011.

    Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν βουτιά 48,3%, πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση 11,1% που σημειώθηκε σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι πωλήσεις ακινήτων βάσει επιφάνειας μειώθηκαν κατά 88%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

    Αναλυτές στην Gravekal Dragonomics εκτιμούν ότι λιγότερο από το 5% των κινεζικών πόλεων ανακοινώνουν τώρα μολύνσεις, συγκριτικά με το ένα τέταρτο αυτών στα τέλη Μαρτίου.

    Προκειμένου να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο, πολλές πόλεις έχουν συστήσει σημεία ελέγχου στα όρια των δήμων, διενεργούν συχνά μαζικά τεστ και παρακολουθούν και απομονώνουν νέες μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένων και μέσω lockdowns σε κτίρια.

    «Η νέα κανονικότητα αναμένεται να επιτρέψει στις εφοδιαστικές αλυσίδες της μεταποίησης να ανακτήσουν την ομαλή λειτουργία τους αλλά θα συνεχίσουν να βαρύνουν την κατανάλωση, τον τομέα υπηρεσιών και τις μικρές επιχειρήσεις», ανέφεραν οι αναλυτές της Gavekal σε έκθεση.

    Μετά την συρρίκνωση του Απριλίου παρατηρούνται ενδείξεις ότι η οικονομία αντιδρά θετικά στους πιο χαλαρούς περιορισμούς τον Μάιο.

    Ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων που διεκπεραιώνονται καθημερινά στα λιμάνια της Σανγκάης έχει ανακάμψει φθάνοντας σχεδόν τα επίπεδα της περσινής χρονιάς, ενώ τα φορτία αερομεταφορών που διεκπεραιώνονται και η οδική μεταφορά φορτίων έχουν ανακάμψει περίπου στα δύο τρίτα των όγκων του 2021.

    Οι λιανικές πωλήσεις αυτοκινήτων, αν και παραμένουν μειωμένες κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, κατέγραψαν άλμα 27% το πρώτο μισό του Μαΐου συγκριτικά με την ίδια περίοδο του Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

    Το κινεζικό γιουάν οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και ένα χρόνο, ύστερα από έξι συνεχείς εβδομάδες απωλειών, ενώ ενισχυμένες ήταν και οι μετοχές. Οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής έχουν υποσχεθεί περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης για να βοηθήσουν την οικονομία.

    Πηγή: cnn.gr