Όλοι έχουμε πληγωθεί από κάποιον κάποια στιγμή στη ζωή. Μπόρεσες να συγχωρήσεις τους ανθρώπους που σε πλήγωσαν; Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ορισμένοι άνθρωποι και εμπειρίες είναι εντελώς ασυγχώρητες, κάποιες πληγές και παραβάσεις είναι τόσο βαθιές που είναι τρομερά δύσκολο να… συγχωρηθούν!

Γράφοντας αυτό το κομμάτι έψαχνα για συνώνυμα της συγχώρεσης και αυτό που προέκυψε περιελάμβανε συγγνώμη, δικαιολογία και αποχώρηση. Αυτό σημαίνει ότι εάν συγχωρούμε την προσβλητική ή ακόμα και ανήθικη συμπεριφορά κάποιου, στην πραγματικότητα τη δικαιολογούμε και τη παραβλέπουμε – και αυτό συνήθως είναι και αναληθές και απομακρύνει τους ανθρώπους από την ιδέα της συγχώρεσης.

Αλλά η αρχική έννοια της συγχώρεσης περιλαμβάνει επίσης το «άφησε το να φύγει»

Έχοντας αυτό υπόψη, η αντίληψή μας για τη συγχώρεση μπορεί να αλλάξει εντελώς. Μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε τη συγχώρεση από μια οπτική γωνία που μας εξυπηρετεί πολύ καλύτερα. Μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε γιατί η συγχώρεση έχει στην πραγματικότητα λιγότερο να κάνει με το άτομο που συγχωρούμε και περισσότερο με ΕΜΑΣ. Μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε τα δώρα της συγχώρεσης και να συνειδητοποιήσουμε ότι ΜΑΣ αξίζουν αυτά τα δώρα.

Η συγχώρεση δεν λέει:

Ότι συμφωνείτε ή δικαιολογείτε αυτό που έχει κάνει κάποιος
Ότι δεν χρειάζεται να λογοδοτούν για τις πράξεις τους
Ότι μπορούν να συνεχίσουν να φέρονται άσχημα σε εσάς ή σε άλλους
Ότι δεν πληγωθήκατε ή ότι δεν συνέβη ποτέ

Η συγχώρεση λέει:

Πως αφήνεις αυτό που έχει ήδη συμβεί
Ότι δίνεις προτεραιότητα σε σένα και το λαμπρό νέο σου μέλλον
Ότι συνειδητοποιείς ότι εσύ και οι άλλοι αξίζετε καλύτερα από αυτό που έχει συμβεί
Ότι επιλέγεις να μην αφήνεις πλέον ανθυγιεινές εμπειρίες και ανθρώπους να μολύνουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σου

Η συγχώρεση είναι…

Συγχώρεση είναι να χαρίζεις τις εμπειρίες και τους ανθρώπους που δεν σε εξυπηρετούν πλέον

Η συγχώρεση είναι μια υγιής πράξη αυτοφροντίδας. Είναι σαν να ξεβοτανίζετε τον κήπο σας για να διατηρήσετε τον κήπο υγιή και ανθισμένο. Το να μην συγχωρείς, δηλαδή να μην αφήνεις να φύγει, θα ήταν να αφήσεις τα ζιζάνια να συνεχίσουν να μεγαλώνουν.

Η συγχώρεση είναι να δίνεις στον εαυτό σου ένα καλύτερο μέλλον

Η συγχώρεση είναι η συνειδητοποίηση ότι μπορείς να σταματήσεις να κοιτάς πίσω γιατί δεν προχωράς πια σε αυτό τον δρόμο. Πρόκειται για την καταβολή μεγαλύτερης προσπάθειας για την πρόσκληση ενός νέου μέλλοντος παρά για την επανάληψη ενός παλιού παρελθόντος.

Η συγχώρεση είναι να δίνεις στον εαυτό σου ειρήνη

Όλοι ξέρουμε πώς είναι να αφήνεις ένα οδυνηρό παρελθόν. Και όλοι ξέρουμε πώς είναι να το κρατάς. Μόνο ένα από αυτά φέρνει εσωτερική γαλήνη.

Συγχώρεση είναι να δίνεις στον εαυτό σου τον έλεγχο

Προηγούμενες εμπειρίες, πόνοι και άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν τη ζωή μας μέχρι να τους αφήσουμε να φύγουν. Συγχώρεση είναι να τους διώχνουμε από τη θέση του οδηγού και να παίρνουμε τη θέση που μας αξίζει πίσω από το τιμόνι.

Η συγχώρεση δεν είναι εύκολη…

Μπορεί να είμαστε σε θέση να συγχωρούμε τα μικρά πράγματα πολύ εύκολα, αλλά τι γίνεται με τα μεγάλα; Τις πραγματικές αποτρόπαιες πράξεις που βιώνουν ή μαρτυρούν πολλοί άνθρωποι; Μην κάνετε λάθος ότι η συγχώρεση ειδικά σε αυτές τις καταστάσεις δεν είναι εύκολη, μπορεί να είναι ένα μακρύ ταξίδι που αντλεί υπερανθρώπινο θάρρος και εσωτερική δύναμη. Θα ωθήσει έναν άνθρωπο στα μεγαλύτερα συναισθηματικά, ψυχολογικά και πνευματικά του όρια.

Οπότε, ό,τι θέλετε να αφήσετε να φύγει, κάντε τον εαυτό σας να το πάρει «χαλαρά». Να είστε υπομονετικοί και συμπονετικοί, μην απορρίπτετε τον πόνο σας ή παρακάμπτετε τη θεραπεία σας – πάντα να κάνετε χώρο για αυτό.

Και όταν είστε έτοιμοι να αφεθείτε, θα το μάθετε.