Σε πονοκέφαλο για την εστίαση και τα τουριστικά καταλύματα εξελίσσεται η αναζήτηση εποχικού προσωπικού κατά την τρέχουσα θερινή σεζόν. Το πρόβλημα υφίσταται για τις επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι αποδοχές.

Το θέμα δημοσιεύεται από τη συντάκτρια Σουζάνα Καζάκα στην Εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής.

Ο κλάδος των ξενοδόχων τήρησε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων με συνεχείς θεσμικές διασφαλίσεις και διαδοχικές αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην αγορά εργασίας σε όλο τον κόσμο. «Ήδη οι διεθνείς οικονομολόγοι μιλούν για το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης» που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και εξαπλώνεται, προσλαμβάνοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε κάθε χώρα», επισημαίνει.

Το θέμα που ανέκυψε απασχολεί από μικρές ως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Πηγές του Sani/Ikos Group αναφέρουν ότι οι θέσεις που δυσκολεύονται να καλύψουν είναι κυρίως στις κουζίνες. Γενικά φέτος παρατηρείται μια σημαντική πτώση στο ενδιαφέρον των νέων να εργαστούν στον κλάδο, όπως τονίζεται. Ο όμιλος στρέφεται φέτος στην εκπαίδευση των εργαζομένων του, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε αυτά τα παιδιά τα οποία είναι φυσικά το μέλλον της εταιρίας. Στην ίδια κατεύθυνση έχει βελτιώσει τις απολαβές του προσωπικού προσφέροντας μισθούς ανώτερους του βασικού της γενικής συλλογικής καθώς και τις συνθήκες διαμονής υπογράφοντας συμβόλαια με καινούργια καταλύματα δίνοντας περισσότερες επιλογές διαμονής στο προσωπικό.

Παρόμοια  άποψη εκφράζει και η ιδιοκτήτρια δυο μεγάλων ξενοδοχείων στη Χαλκιδική, των Άμμων Ζευς ΑΕ και Anastasia Resort & Spa AE. , Φαίη Ψυχοπούλου. «Από την περσινή χρονιά ακόμη φάνηκε το πρόβλημα, όταν τρέχαμε για τις κρατήσεις τελευταίες στιγμής και δεν βρίσκαμε άτομα. Γνωρίζαμε ότι τα επιδόματα δεν θα κάνουν καλό σε κανέναν», τονίζει η ίδια αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι το κράτος δεν κάνει εύκολη τη διαδικασία να βρουν προσωπικού έστω και από τρίτες χώρες.

Οι ελλείψεις είναι εμφανείς σε μάγειρες, προσωπικό κουζίνας, σέρβις. «Για τα πεντάστερα ξενοδοχεία επιβάλλεται να έχουν τα πάντα στην εντέλεια. Το προσωπικό πρέπει να είναι έμπειρο. Δεν ρισκάρουμε να δυσαρεστήσουμε τους πελάτες», αναφέρει η κα. Ψυχοπούλου.

Τα ίδια ισχύουν και για τα καταστήματα εστίασης. Ο Γιάννης Παντζίκης ιδιοκτήτης της «Μασσαλίας» με δύο εστιατόρια σε Ν. Φώκαια και Ν. Καλλικράτεια, λέει στη ΜτΚ ότι ήταν δύσκολο να βρει το κατάλληλο προσωπικό, η αναζήτηση του οποίου ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο. «Τα προηγούμενα χρόνια με τις συνθήκες που επικράτησαν λόγω πανδημίας δεν καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε νέα άτομα. Ακόμη και μάγειρες έφυγαν, για παράδειγμα, ο ένας έγινε υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ και ο άλλος διανομέας», αναφέρει.