Δύο «τουφέκια τύπου AR» και 375 φυσίγγια, είχε αγοράσει τις προηγούμενες ημέρες της επίθεσης ο δράστης του μακελειού στο δημοτικό σχολείο Ρομπ στο Ουβάλντε της πολιτείας του Τέξας, σύμφωνα με ενημέρωση της κρατικής αστυνομίας που επικαλείται γερουσιαστής Τζον Γουίτμαϊερ από το Χιούστον.

Τα συγκεκριμένου τύπου όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ από το 2011. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι περίπου 3,7 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αυτόν τον τύπο όπλου στην κατοχή τους.

Μία από τις επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκε το όπλο ήταν εκείνη στο Ορλάντο της Φλόριντα, στις 12 Ιουνίου του 2016, με 49 νεκρούς και 53 τραυματίες. Μετά τη συγκεκριμένη επίθεση, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχε επαναλάβει ότι είναι απαραίτητη η απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων.

Είχε επίσης χρησιμοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2012 όταν ένας ένοπλος εισέβαλε στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Κονέκτικατ, σκότωσε 20 μαθητές και 6 μέλη του διδακτικού προσωπικού και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το περιστατικό προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και αναζωπύρωσε στις ΗΠΑ τη συζήτηση για το νομικό καθεστώς της οπλοκατοχής.

Ξεσπούν οι οικογένειες των θυμάτων: «Πόσα παιδιά πρέπει να πεθάνουν»

Την οργή τους για τη νέα αιματηρή επίθεση στο Τέξας εξέφρασαν οι οικογένειες των θυμάτων του πολύνεκρου μακελειού στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ.

Η Έρικα Λέσλι Λάφερτι, η μητέρα της οποίας, σκοτώθηκε στο μακελειό τον Δεκέμβριο του 2012 είπε πως έχει παρέλθει ο καιρός που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές δεν έφεραν πίσω τη μητέρα μου όταν δολοφονήθηκε εν ψυχρώ σε ένα διάδρομο στο Σάντι Χουκ και δεν θα φέρουν πίσω τους 15 δολοφονημένους στο δημοτικό σχολείο Ρομπ. Ο καιρός για να αναληφθεί δράση έχει παρέλθει» γράφει η ίδια στο Twitter, συνοδεύοντας το σχόλιό της με το hashtag @MomsDemand, δηλαδή οι μητέρες απαιτούν.

Σε δηλώσεις της αργότερα στο CNNi, η Λάφερτι είπε:

«Αυτές οι οικογένειες σε αυτή την κοινότητα μπήκαν σε μια κόλαση και σίγουρα υπάρχει ένα δίκτυο ανθρώπων που ήδη το έχουν ζήσει αυτό, που μπαίνουν μπροστά για να τους στηρίξουν… Αλλά αυτό δεν θα αλλάξει. Ούτε για τις οικογένειες ούτε για την κοινότητα. Αλλάζει εντελώς τη ζωή. Είναι θλιβερό. Είναι τραυματικό και κάθε φορά που συμβαίνει, αναβιώνουν μνήμες λες και ήταν χθες».

Η Νικόλ Χόκι, που δημιούργησε την ομάδα «Η Υπόσχεση του Σάντι Χουκ» (Sandy Hook Promise) μετά το θάνατο του γιου της στο σχολείο πριν από 10 χρόνια δήλωσε σήμερα πως γνωρίζει από πρώτο χέρι τον «ανείπωτο πόνο» που αισθάνονταν οι γονείς.

Μάλιστα, ζήτησε από τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση για την οπλοκατοχή.

«Πόσα παιδιά πρέπει να πεθάνουν πριν οι πολιτικοί σταματήσουν να νοιάζονται τόσο πολύ για τις καριέρες τους και να αρχίσουν να νοιάζονται περισσότερο για τους ψηφοφόρους τους και τις ζωές των παιδιών. Γίνονται μακελειά παντού» έγραψε η Χόκι στην USA Today.

Με τη σειρά του, ο Νιλ Χέσλιν, που έχασε τον 6χρονο γιο του Τζέσε Λούις στο Σάντι Χουκ το 2012, είπε στους New York Times ότι αισθάνεται ηττημένος.

«Είναι μάλλον κάτι που ως κοινωνία θα αφήσουμε να γίνει ξανά και ξανά…».

Πηγή: cnn.gr