Στην αντεπίθεση περνά η Αθήνα, απαντώντας ουσιαστικά στην τουρκική προκλητικότητα που εντείνεται συνεχώς τα τελευταία 24ωρα. Η Ελλάδα, με τον πλέον επίσημο τρόπο και μέσω επιστολής που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ξεκαθαρίζει πως καμία πρόκληση δεν θα μείνει πλέον αναπάντητη. Μέσα από την επιστολή, αποδομούνται πλήρως οι μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την εν λόγω κίνηση, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολο τους, το σύνολο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.

Συγκεκριμένα απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ότι όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη.

 

Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ
Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ

Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα. Αντιθέτως, τονίζεται στην επιστολή της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Παράλληλα, τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολο τους, τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας. Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

 

Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ
Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ

Επίσης, γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και την στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων.

 

Παράλληλα επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ
Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη ου ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ
Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Τσαβούσογλου: «Δεν μπλοφάρουμε – Θα προχωρήσουμε σε αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών»

Σε αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει η Άγκυρα, αν δεν συμμορφωθεί στο θέμα της αποστρατικοποίησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο της επιστροφής από την επίσκεψή του στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι:

«Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ακυρώνει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Όποιον λόγο και να προβάλει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά από τη δεκαετία του ’60 και εμείς έχουμε πει ότι “αν δεν σταματήσουν, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία”. Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή είναι νησιά που τους δόθηκαν υπό όρους».

«Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί σε αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω αυτή την υπόθεση. Το θέμα δεν μπορεί να αγνοείται με κενά λόγια του τύπου “η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, εποφθαλμιά τα εδάφη μας”. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο την απειλή της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να πούμε “δεν πειράζει, ας τοποθετήσει όσα όπλα θέλει”. Όσο δεν σταματούν τις παραβιάσεις, εμείς θα τους κυνηγάμε» τόνισε έπειτα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ενόχληση για τις αμερικανικές βάσεις

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για τη στάση μη ίσων αποστάσεων που εφαρμόζουν απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία.

«Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ ότι πρέπει να ακολουθούν μία πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα. Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον Μπλίνκεν και τους προειδοποιήσαμε. Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η επιπλέον ενίσχυση δεν διέφυγε της προσοχής μας», είπε.

Πηγή: ethnos.gr