Σε τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν τα διαγνωστικά κέντρα από σήμερα μέχρι το Σάββατο.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:

1) Το «κούρεμα» των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως έχει γίνει και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και προσφάτως με την επιστρεπτέα προκαταβολή (που ορθώς έγινε) και που ήταν δάνειο και όχι τεχνητό χρέος και

2) Τον περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητάμε να εκτελούμε τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. «Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του» σημείωσε.

«Η κινητοποίηση αυτή, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για την επιβίωση ενός κλάδου που καλύπτει σημαντικές υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, αντιμετωπίζεται από τον Υπουργό Υγείας κ.Πλεύρη με απειλές και εκβιασμούς και όχι με διάθεση διαλόγου για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης», σχολίασε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Ο κ. Ξανθός να ασχοληθεί με το δυσθεώρητο claw back των διαγνωστικών που άφησε φορτώνοντάς τα με σωρεία εξετάσεων χωρίς να μεταφέρει κανέναν επιπλέον πόρο. Ήδη για το 2020 διασφαλίσαμε 15 εκατ. επιπλέον, για το 2021 57 εκατ. επιπλέον για τα διαγνωστικά και αναμένεται ανάλογη ενίσχυση για το 2022. Παράλληλα προχωράμε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων όπως ο real time έλεγχος, η εφαρμογή των πρωτοκόλλων και τα ποιοτικά κριτήρια»  απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Τις κινητοποιήσεις είχε εξαγγείλει το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ., έχοντας απευθυνθεί με ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό.

Πηγή: lifo