Περίπου μιάμιση ώρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα μικρό χωριό στο δεύτερο πόδι του νομού έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μόλις πριν από μερικά χρόνια, η Νικήτη στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, με την ήρεμη, απάνεμη κεντρική παραλία της, δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένας ήσυχος παραθαλάσσιος οικισμός με λιγοστές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, όμως, η ταχύτατη ανοικοδόμηση της περιοχής δημιούργησε στο χωριό δεκάδες εξοχικές κατοικίες, όμορφες μεζονέτες, χαριτωμένα διαμερίσματα, αλλά και πολλά σύγχρονα, μικρά ξενοδοχεία. Δημιουργώντας έναν πολύ δυναμικό πόλο έλξης για τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας που αναζητούσαν έναν νέο προορισμό για να περάσουν τα καλοκαίρια τους.

Δεν είναι μόνο η στρατηγική της θέση, τόσο κοντά σε πολλές από τις καλύτερες παραλίες της γαλαζοπράσινης Σιθωνίας. Παραλίες παραδεισένιες, που προσφέρουν παχιές σκιές κάτω από ψηλά δέντρα τα οποία συχνά φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Είναι σίγουρα και ο ρομαντικός χαρακτήρας του χωριού και μία διάχυτη αίσθηση γραφικότητας που παραμένει ζωντανή παρά τους αμέτρητους επισκέπτες που φτάνουν εδώ από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και πολλά ακόμα σημεία της βορείου Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στην κεντρική παραλία της Νικήτης υπάρχει μία τελείως ξεχωριστή ζωή, μία αδιάκοπη κίνηση που καλά κρατεί μέχρι αργά το βράδυ, με οικογένειες που τρώνε δίπλα στη θάλασσα, με έφηβους που κάνουν ποδήλατο στον μεγάλο δρόμο, με παρέες που πίνουν το ποτό τους σε κάποιο από τα μπαρ του χωριού. Στο βόρειο τμήμα του οικισμού, όμως, τα πράγματα είναι πιο γαλήνια, πιο απομονωμένα, πιο χαλαρά. Εκεί θα περπατήσετε σε πεζοδρομημένα σοκάκια και θα πιείτε υπέροχα κοκτέιλ σε ένα μπαράκι – όνειρο.

Στο όμορφο Barcarolla οι μέρες και οι νύχτες κυλούν αργά και νωχελικά λες και βρίσκεστε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Στα στρογγυλά τραπεζάκια του θα πιείτε από νωρίς το πρωί τον καφέ σας κάτω από τα δροσερά πλατάνια, ενώ το βράδυ το φωτάκια που είναι κρεμασμένα στα δέντρα ανάβουν και το μαγαζί μετατρέπεται σε ένα από τα ωραιότερα μπαρ που θα επισκεφθείτε ποτέ. Δεν γίνεται να περάσετε από τη Νικήτη και να μη κάνετε μία στάση εδώ.

Πριν επιστρέψετε στη θάλασσα, όμως, θα συνεχίσετε τον περίπατο σας μέχρι την γραφική εκκλησία του Αγίου Νικήτα γιατί από εκείνο το σημείο θα απολαύσετε την πιο εντυπωσιακή θέα ολόκληρης της περιοχής.

Τα καλοκαίρια, η Νικήτη γίνεται δημοφιλές σποτ των τουριστών για έναν ακόμα λόγο: στην παραλία του χωριού, κάθε χρόνο, ολοκληρώνεται ο Διάπλους του Τορωναίου Κόλπου με αθλητές από όλο τον κόσμο να φέρνουν εις πέρας έναν από τους πιο δύσκολους κολυμβητικούς μαραθώνιουςστην Ελλάδα. Οι αθλητές καλούνται να διανύσουν απόσταση 26 χιλιομέτρων, με αφετηρία την Καλλιθέα Κασσάνδρας και τερματισμό στη Νικήτη, κολυμπώντας στονΤορωναίο Κόλπο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν κολυμβητές και κολυμβήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εφόσον έχουν ολοκληρώσει στο παρελθόν κολυμβητικό αγώνα τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων. Φέτος το Διάπλους θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Σπαθιές

Μία όχι και τόσο γνωστή παραλία με ψηλά πεύκα πάνω από τη θάλασσα. Θα τη συναντήσετε σχετικά κοντά στην πιο διάσημη παραλία της Καλογριάς και ουσιαστικά αποτελείται από δύο μικρούς κολπίσκους αρκετά διαφορετικής μορφολογίας.

Από τη μία πλευρά το τοπίο είναι πιο άγριο και βραχώδες, ενώ από την άλλη θα βρείτε μία πιο φαρδιά ακτή με ζεστά και πολύ ρηχά νερά.