Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης υποδέχτηκε, σήμερα, στο Διοικητήριο, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Καλαφάτης τόνισε:

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και μας φέρνει ιδιαίτερη χαρά  η επίσκεψή σας στο Διοικητήριο και στον Τομέα Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών. Παναγιώτατε, στην Θεσσαλονίκη και στην Μακεδονία δεν σας βλέπουμε ως φιλοξενούμενο, αλλά ως τον αληθινό οικοδεσπότη! Καλώς ήλθατε σπίτι σας!

Στις δύσκολες μέρες που περνά η γειτονιά μας, η φωνή σας, φωνή της Χριστιανοσύνης, της αγάπης, της καταλαγής, είναι υπέρ ποτέ αναγκαία, υπέρ ποτέ χρήσιμη. Είναι αναγκαίο το έργο σας, το οποίο έχετε προσφέρει σε πάρα πολλά επίπεδα, πάντα με οδηγό τον Χριστό, το Φως, την Αγάπη και την Αλήθεια.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διακυβερνήσεως της χώρας έδειξε ότι το ενδιαφέρον και η συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν θέματα ύψιστης προτεραιότητας.

Αισθανόμαστε συγκινημένοι που σας υποδεχόμαστε εδώ, μέσα από την καρδιά μας, αντιλαμβανόμενοι ότι η παρουσία σας θα είναι ένα καθαγίασμα για τις ψυχές μας, αλλά και ένα μήνυμα αγάπης και ενότητας».

Στην αντιφώνησή του, η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επισήμανε:

«Αυτές τις δύο μέρες που είμαι στη Θεσσαλονίκη είχα την ευκαιρία να βρεθώ κοντά σας σε διάφορες εκδηλώσεις και να ακούσω τα οράματα και τα σχέδια που έχετε και για τη Θεσσαλονίκη και για την ευρύτερη περιοχή της ευθύνης σας. Καμάρωσα την ευρύτητα των οριζόντων σας και την αποφασιστικότητά σας να εργαστείτε για το κοινό καλό των πολιτών της περιοχής σας.

Γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, οικολογικά, από τότε που είχατε άλλο χαρτοφυλάκιο και θεωρώ ότι η τοποθέτησή σας είναι δίπλα στην Εκκλησία. Πιστεύω πως θα συνεργαστείτε και το κάνετε με τους μητροπολίτες της περιοχής της ευθύνης σας. Όλοι σας αναγνωρίζουν και σας εκτιμούν ως ένα θρησκευόμενο πρόσωπο. Θέτετε τις υπηρεσίες του αξιώματος σας και στην υπηρεσία της Εκκλησίας και εγώ ως Πατριάρχης σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για αυτό.

Αυτός ο χώρος του Διοικητηρίου, μου είναι πολύ γνωστός. Έχω επισκεφθεί εδώ πολλούς προκατόχους σας για να ευλογήσω, εκ μέρους της μητρός Εκκλησίας τον ανώτατο άρχοντα εδώ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εκπροσωπεί εδώ την Ελληνική Κυβέρνηση και να μεταφέρω τη στοργή της μητρός Εκκλησίας στα τέκνα της Βορείου Ελλάδος που είναι τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όλοι είμεθα τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αναχωρώ σε λίγο για το Άγιον Όρος με τις καλύτερες εντυπώσεις και από αυτή την επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη, με ευγνώμονα αισθήματα προς όλους σας».

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, μετέβησαν στο ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο στη συμβολή των οδών Πραξιτέλους 7 και Ζαΐμη, όπου θα στεγαστούν οι βιβλιοθήκες του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς και του Σωματείου “Βυζαντινή Οικουμένη”, όπου και τέλεσε τα εγκαίνια.