Με την Υφυπουργό Παιδείας, Ζέτα Μακρή συζήτησε ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας, για θέματα της αρμοδιότητάς της, κατά την επίσκεψή της στα Ν. Μουδανιά το πρωί της Παρασκευής.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος ανέφερε το πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της παιδείας για τον δήμο, καθώς πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι είναι εκπαιδευτικοί στο επάγγελμα.

Ειδικότερη αναφορά έγινε και από την Υφυπουργό στην ειδική αγωγή. Μίλησε για τη μέριμνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το προεκλογικό πρόγραμμα που υπάρχει για την πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, όπως εφαρμόστηκε ως σήμερα.

Μιλώντας στη συνέχεια με στοιχεία και λεπτομέρειες, ο δήμαρχος, Μ. Καρράς αρίθμησε τις παρεμβάσεις και κατασκευές σχολικών κτιρίων στον δήμο. Επιπλέον, ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την άμεση παρέμβαση που υπήρξε, στην αποκατάσταση σχολικών μονάδων, που έπληξε η θεομηνία του 2019.

Αυτό που επεσήμανε ο δήμαρχος είναι η δυστοκία στη λήψη κτιριολογικών προγραμμάτων από το Υπουργείο. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τον δήμο να φρενάρει τα έργα στα σχολεία και να υπάρχουν καθυστερήσεις. «Εμείς ολοκληρώνουμε μελέτες σε τρεις μήνες. Αν είχαμε τα κτιριολογικά προγράμματα θα τρέχαμε τις παρεμβάσεις άμεσα», τόνισε ο κ. Καρράς.

Ακόμη ο δήμαρχος έθεσε την ανάγκη λειτουργίας νέων ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ καθώς και τις ενέργειες που γίνονται για την αναβάθμιση του κτιρίου, ενώ μίλησε και για την πρόθεση του δήμου να προχωρήσει σε αλλαγές σε συγκεκριμένα νηπιαγωγεία αφού προηγηθεί απόφαση συγχώνευσης από το Υπουργείο. Στην ειδική αγωγή προετοιμάζεται το ειδικό δημοτικό – νηπιαγωγείο στον δήμο, ενώ βήματα έγιναν και γίνονται για ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο – λύκειο, καθώς και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής κατάρτισης. Καθώς υπάρχουν και τα οικόπεδα, όπως είπε ο δήμαρχος, οι εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν άμεσα. Πιο κρίσιμο θεωρείται ωστόσο η στέγη αυτόνομης διαβίωσης για ΑμεΑ που επίσης σχεδιάζεται από τον δήμο.

Η κ. Μακρή απάντησε ότι θα κινηθεί άμεσα στο θέμα των κτιριολογικών προγραμμάτων που έθεσε ως πρόβλημα ο δήμαρχος. Μιλώντας για την ειδική αγωγή επανέλαβε ότι πρόκειται για βούληση και υποχρέωση του Υπουργείου να μεριμνεί απόλυτα για τα αντίστοιχα σχολεία. Για το ΕΠΑΛ και τις ειδικότητες ξεκαθάρισε η κ. Μακρή ότι νέες ειδικότητες πρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, ενώ για τις συγχωνεύσεις ζήτησε διευκρινίσεις καθώς ήδη προχώρησε το Υπουργείο σε τέτοιες αλλαγές. «Εμάς μας ενδιαφέρει, τα σχολεία να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες», δήλωσε η κα. Μακρή.

Η Υφυπουργός έκλεισε την επίσκεψή της μεταβαίνοντας στο 3ο Νηπιαγωγείο Ν. Μουδανιών, ενώ έλαβε και τιμητική πλακέτα από τον δήμαρχο.